Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 8 august 2008: Începe războiul ruso-georgian de 5 zile
Articole online

8 august 2008: Începe războiul ruso-georgian de 5 zile

razboi

8 august 2008: Începe războiul ruso-georgian de 5 zile

Georgia și-a declarat independența față de Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice în timp ce aceasta se destrăma în 1991. La scurt timp după aceea, separatiștii pro-ruși au preluat controlul asupra a două regiuni care reprezentau împreună 20% din teritoriul Georgiei, Abhazia și Osetia de Sud. A urmat un impas.

În 2008, președintele american George W. Bush și-a anunțat sprijinul pentru aderarea Georgiei și a Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, o mișcare pe care Rusia a considerat-o ca fiind echivalentă cu plasarea unei armate ostile la granițele sale.

Relațiile dintre Rusia și Georgia fuseseră deja tensionate, cu un Vladimir Putin agresiv la putere în Rusia și cu președintele georgian Mihail Saakașvili declarându-și intenția de a readuce Abhazia și Osetia de Sud sub control georgian.

După acuzații de agresiune din partea ambelor părți de-a lungul primăverii și verii, trupele din Osetia de Sud au încălcat armistițiul prin bombardarea satelor georgiene la 1 august. Lupte sporadice și bombardamente au urmat în zilele următoare, până când Saakașvili a declarat încetarea focului la 7 august. Cu puțin înainte de miezul nopții, văzând că separatiștii nu vor, de fapt, să înceteze focul, armata georgiană a lansat un atac asupra orașului Tskhinvali din Osetia de Sud.

Trupele rusești intraseră deja în Osetia de Sud – în mod ilegal – și au răspuns rapid la atacul georgian. Pe măsură ce trupele georgiene au cucerit Tskhinvali, luptele s-au extins în Abhazia. Avansul inițial al georgienilor a fost însă respins, iar în câteva zile Rusia a ocupat cea mai mare parte a teritoriului disputat și a avansat în Georgia propriu-zisă. Cele două părți au convenit asupra unei încetări a focului în primele ore ale zilei de 13 august.

În urma războiului, Rusia a recunoscut în mod oficial Abhazia și Osetia de Sud ca state independente. Ulterior, Rusia le-a ocupat, încălcând astfel încetarea focului.

Rusia a efectuat o manevră similară în Ucraina în 2014, anexând Peninsula Crimeea și sprijinind separatiștii din vestul țării. Războiul ruso-georgian a provocat strămutarea a aproximativ 192.000 de persoane, multe dintre acestea fugind de epurarea etnică a georgienilor din teritoriile separatiste.

Registration

Aici iti poti reseta parola