Marele diplomat al României
Începând din anul 1921, a fost delegat permanent al României la Liga Națiunilor de la Geneva, unde a militat pentru păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, pentru raporturi de bună vecinătate între statele mari și mici și pentru respectarea suveranității și egalității tuturor statelor în relațiile internaționale.
În anii 1928-1936, Nicolae Titulescu a fost de mai multe ori Ministru al Afacerilor Străine, având o contribuție decisivă la acceptarea internațională a punctului de vedere românesc cu privire la problema maghiarilor, ridicată de Budapeste, precum că România ar fi discriminat la reforma agrară proprietarii transilvăneni.
După instaurarea nazismului în Germania, dându-și seama de pericolul pe care îl reprezenta atât pentru România, cât și pentru alte state europene, Nicolae Titulescu s-a implicat și mai mult în întărirea colaborării internaționale, în interesul păcii și securității europene. Pe această linie politică, Nicolae Titulescu a semnat la Londra Convenția de definire a agresorului și a militat pentru încheierea Micii Înțelegeri și a Înțelegerii Balcanice.
Nicolae Titulescu a luptat pentru instaurarea unui climat de pace în Europa și pentru întărirea securității și a integrității teritoriale ale României, mai ales după instaurarea nazismului în Germania. În 1934 semnează Pactul de neagresiune și conciliațiune de la Rio de Janeiro, fiind însărcinat de guvernul român să reia tratativele cu delegația sovietică în vederea încheierii unui pact de neagresiune între România și URSS.
O ultimă dorință
În 1936, Regele Carol al II-lea îl îndepărtează din toate funcțiile oficiale și îl obligă să își părăsească țara. La început s-a stabilit în Elveția, apoi în Franța, murind la Cannes pe 17 martie 1941. În ciuda dorinței sale exprimate prin testamentul scris la 5 ianuarie 1940 și anume de a fi înmormântat la Brașov, timp de cinci decenii, corpul său neînsuflețit a rămas în Franța, fiind adus în țară abia în 1992.
Pe 15 martie 1992 a avut loc ceremonia reînhumării rămășițelor lui Nicolae Titulescu, la Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, respectându-se astfel dorința din testament de a fi îngropat în România. „Viaţa mea a fost o luptă continuă în scopul de a croi pentru România un loc în viaţa lumii, apărându-i, totodată, interesele naţionale.”