Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Gerald Ford devine președinte după demisia lui Richard Nixon: „Lungul nostru coșmar național s-a încheiat”
Articole online

Gerald Ford devine președinte după demisia lui Richard Nixon: „Lungul nostru coșmar național s-a încheiat”

gerald ford

Gerald Ford devine președinte după demisia lui Richard Nixon

Înainte de a pleca împreună cu familia sa cu un elicopter de pe peluza Casei Albe, el și-a luat rămas bun zâmbind și a ridicat enigmatic brațele în semn de salut de victorie sau de pace. Ușa elicopterului a fost apoi închisă, iar familia Nixon și-a început călătoria spre casă, în San Clemente, California. Richard Nixon a fost primul președinte american care a demisionat din funcție.

Câteva minute mai târziu, vicepreședintele Gerald R. Ford a depus jurământul în calitate de al 38-lea președinte al Statelor Unite în Sala de Est a Casei Albe. După ce a depus jurământul, președintele Ford s-a adresat națiunii într-un discurs televizat, declarând:

„Dragi americani, lungul nostru coșmar național s-a încheiat”.

Ford, primul președinte care a ajuns în funcție prin numire și nu prin alegeri, îl înlocuise pe Spiro Agnew în funcția de vicepreședinte cu doar opt luni înainte. Într-un scandal politic independent de neregulile comise de administrația Nixon în afacerea Watergate, Agnew fusese forțat să demisioneze în dizgrație după ce fusese acuzat de evaziune fiscală și corupție politică. În septembrie 1974, Ford l-a grațiat pe Nixon pentru orice infracțiuni pe care le-ar fi comis în timpul mandatului, explicând că dorea să pună capăt diviziunilor naționale create de scandalul Watergate.

Ford a fost membru al Congresului timp de 25 de ani

Apreciat și flexibil din punct de vedere ideologic, a câștigat rolul de lider al minorității din Camera Reprezentanților în 1965 și a deținut această funcție până când Nixon l-a numit vicepreședinte în 1973. În timpul mandatului său în Congres, și-a dezvoltat o reputație de onestitate și deschidere.

Atunci când vicepreședintele lui Nixon, Spiro T. Agnew, a fost forțat să demisioneze din funcție în dizgrație, președintele nu a avut de ales decât să îl nominalizeze pe singurul republican pe care conducerea democrată a Congresului l-ar fi aprobat, Jerry Ford.

În 1974, când a devenit clar că Nixon va fi acuzat de acuzații penale pentru rolul său în scandalul Watergate și când trei articole de punere sub acuzare au fost adoptate de Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanților, Nixon a demisionat, începând cu data de 9 august. 

Fostul președinte Ford a avut o carieră remarcabilă în afara politicii în ultimii săi ani de viață și a murit la 26 decembrie 2006, în California. El a fost, de asemenea, cel mai longeviv președinte, fiind cu 45 de zile mai în vârstă decât Reagan.

Registration

Aici iti poti reseta parola