Evenimentul Istoric > Articole online > 4000 de oameni, uciși de o avalanșă fără precedent
Articole online

4000 de oameni, uciși de o avalanșă fără precedent

Localnicii au crezut și sperat că pot scăpa fără probleme, însă viteza cu care a avansat blocul de gheață i-a șocat până și pe specialiștii din domeniu.

La 10 ianuarie 1962, o avalanșă iscată pe muntele Huascaran din Peru, Anzii Cordilieri a provocat o tragedie fără precedent până în acel moment. La baza muntelui, care era un vulcan stins, erau zeci de localități.

Era deja seară și oamenii se pregăteau de cină când s-a auzit că blocul glaciar începe să se crape. Oamenii erau obișnuiți atât cu sunetul cât și cu avalanșele. Însă nu se așteptau la blocuri de gheață de dimisiunea a doi zgârie-nori care cântăreau aproximativ șase milioane de tone, scrie History.com

Zgomotul

Zgomotul era neobișnuit de puternic, însă oamenii știau că de la primele sunete auzite au aproximativ 20-30 de minute la dispoziție, ca să se ferească din calea avalanșei.

Doar că de data asta avalanșa a lovit localitățile aflate la peste 15 kilometri după nici măcar 8 minute de la prima crăpătură.

A distrus totul în calea sa. Orașele Ranrahirca și Huarascucho din Peru au fost îngropate sub un strat de gheață, noroi, copaci și alte resturi, care măsura în medie și 10 metri. Doar câțiva oameni au supraviețuit. Avalanșa s-a oprit în râul Santa, unde a blocat cursul apei, ceea ce a dus la inundarea unor localități din zonă.

Numărul exact al morților nu se cunoaște

În total nouă orașe și șapte sate mai mici au fost distruse. Numărul exact al morților nu s-a putut stabili niciodată, însă autoritățile au estimat că au fost peste 4000.

Unele cadavre au fost duse de avalanșă până în Oceanul Pacific, în apropriere de Chimbote, aflat la peste150 de kilometri. Altele au fost îngropate atât de adânc, că nu au fost niciodată recuperate. Peste 10.000 de animale domestice și sălbatice au fost ucise.

Experții au stabilit că a fost cea mai mare catastrofă cauzată de o singură avalanșă. Recordul a rezistat doar opt ani, fiindcă muntele Huascaran era pregătit pentru încă o pagină neagră din istorie.

Cutremurul

Era 31 mai 1970 când un cutremur de magnitudinea 7,9 în apropriere de coasta peruană din Oceanul Pacific a declanșat o avalanșă de dimensiuni apocaliptice pe muntele Huascaran.

Fiind sfârșitul lunii mai, oamenii au fost luați complet prin surprindere.

În total, aproape 70.000 de oameni au murit ca urmare a cutremurului, însă cei catalogați ca victime directe ale avalanșelor cauzate de cutremur au fost estimați la 22.000.

Experții au stabilit că a fost o combinație între alunecare de teren  și avalanșă, iar replicile cutremurului au provocat noi avalanșe.

Vinerea Albă

Din punctul de vedere al numărului de victime, avalanșa din 1962 a fost devansată și de “Vinerea Albă” , cum a fost catalogată ziua de 13 decembrie 1916 (o zi de miercuri), când (nu se știe dacă intenționat sau nu), în schimbul de focuri dintre austrieci și italieni s-au dislocat blocuri uriașe de zăpadă și gheață care au cauzat o serie de avalanșe de-a lungul întregii luni decembrie pe toți versanții muntelui Marmolada din Dolomiți (Alpii Calcaroși din Sud).

Pentru acea zi există date oficiale că au murit sute de soldați de ambele părți, însă History.com scrie că în total în luna decembrie 1916, avalanșele au cauzat moartea a 9000-10.000 de soldați. Multe cadavre au fost recuperate doar vara, poate la fel de multe nu au mai fost recuperate niciodată.

Locul patru în topul avalanșelor care au curmat cele mai multe vieți este și cea mai dezastruasă avalanșă a mileniului al III-lea.

Între 24-28 februarie 2015, aproximativ 40 de avalanșe în provincia Panjshor din Afganistan s-au soldat cu peste 310 morți.

Registration

Aici iti poti reseta parola