Timp de mai multe zile, avalanşele din Alpii italieni au ucis în total circa 10.000 de soldaţi austrieci şi italieni la jumătatea lunii decembrie.
Avalanşele s-au produs în timpul luptelor din Primul Război Mondial, iar unii martori afirmă că au fost utilizate în mod deliberat, ca armă, scrie history.com.
Utilizate ca armă?
Chiar dacă există puţine dovezi în sprijinul acestei teorii, este posibil ca avalanşele să fi fost utilizate ca arme şi în alte momente ale războiului.
Italienii au intrat în Primul Război Mondial alături de Marea Britanie, Franţa şi de Rusia contra Germania şi Austria-Ungaria la sfârşitul lui aprilie 1915.
În cursul următorilor trei ani, armata italiană s-a angajat într-o serie de bătălii sângeroase cu austriecii în regiunea muntoasă de-a lungul râului Isonzo, în apropierea frontierei austriaco-italiene.
Munţii, mai răi decât italienii
Condiţiile din munţi erau deseori mai rele decât luptele însele. Un ofiţer austriac a declarat cândva că munţii, iarna, sunt mai periculoşi decât italienii.
Asta se întâmpla la jumătatea lui decembrie 1916, când în Alpi au căzut mari cantităţi de zăpadă şi s-au creat condiţii propice avalanşelor.
Sute de soldaţi austrieci staţionaţi într-o cazarmă din apropierea vârfului Gran Poz, munţii Marmolada, erau în pericol iminent. Chiar dacă tabăra fusese ridicată pentru a-i proteja de atacurile italienilor, ea era situată la poalele muntelui, cu zăpadă instabilă.
Săptămâna fatidică
La 13 decembrie, circa 200.000 de tone de zăpadă, stâncă şi gheaţă au plonjat de-a lungul muntelui direct spre cazarmă. Circa 200 de soldaţi au fost adăpostiţi, dar alţi 300 au murit. Doar câteva dintre cadavre au fost găsite.
Vântul puternic şi ninsoarea abundentă a continuat şi în următoarea săptămână, iar incidente precum cel de la Marmolada s-au produs cu o frecvenţă îngrijorătoare.
Regimente întregi au fost pierdute într-o clipă. Cadavrele unora dintre victime au fost găsite abia în primăvară.
O estimate a numărului victimelor vorbeşte de circa 9.000-10.000 de soldaţi morţi până la sfârşitul lui decembrie 1916 din cauza avalanşelor.