4 septembrie 1918: Trupele americane debarcă la Arhanghel
Debarcarea făcea parte dintr-o intervenție aliată în războiul civil care făcea ravagii în această țară după ce revoluția din 1917 a dus la abdicarea țarului Nicolae al II-lea în favoarea unui guvern provizoriu, la preluarea puterii de către Vladimir Lenin și Partidul său radical socialist bolșevic și, în cele din urmă, la retragerea Rusiei de la participarea alături de Aliați în Primul Război Mondial.
În primăvara anului 1918, după ce Tratatul de la Brest-Litovsk a pus capăt efortului de război al Rusiei împotriva Puterilor Centrale, țara era implicată într-un conflict intern aprins. Susținătorii bolșevicilor – cunoscuți sub numele de „roșii” – s-au confruntat cu albii, forțele antibolșevice loiale guvernului provizoriu, într-o luptă pentru putere menită să definească viitorul curs al statului rus.
În această luptă, liderii Marii Britanii, Franței și Statelor Unite au favorizat definitiv albii, nutrind o teamă intensă față de Lenin și forțele sale de socialism radical. Cu o oarecare ezitare, ei au decis să lanseze o intervenție în războiul civil rus, cu scopul de a-i învinge pe bolșevici și de a-i instala din nou la putere pe Albi, sperând că această eventualitate va atrage Rusia înapoi în războiul împotriva Puterilor Centrale.
Un document emis de Departamentul de Stat al SUA în iulie 1918 stabilea termenii în care SUA urmau să participe alături de celelalte puteri aliate la așa-numitele „intervenții” din Rusia: trei batalioane de infanterie și trei companii de geniști urmau să fie trimise la Arhanghel pentru a se alătura trupelor britanice aflate deja acolo. De asemenea, o mică forță va fi trimisă la Vladivostok, unde o forță de trupe ceho-slovace, hotărâte să continue lupta împotriva Puterilor Centrale, au revendicat orașul rusesc ca protectorat aliat la începutul lunii iulie. Potrivit Departamentului de Stat, responsabilitățile Aliaților în Rusia erau clare: „…Fiecare dintre puterile asociate are un singur obiectiv: să ofere un ajutor acceptabil și numai un astfel de ajutor acceptabil poporului rus în efortul său de a recâștiga controlul asupra propriilor afaceri, a propriului teritoriu și a propriului destin.”
Intervenția Aliaților în Rusia va continua până la sfârșitul Primului Război Mondial și la negocierile de pace de la Versailles, de la care bolșevicii ruși au fost excluși. În octombrie 1919, forțele Rusiei Albe se retrăgeau complet în sud, iar Lenin și bolșevicii săi își consolidaseră efectiv puterea pentru regimul lor. Recunoscând inutilitatea intervenției lor în conflictul costisitor și îndepărtat din Rusia, forțele aliate au început să se retragă. Până la momentul în care trupele americane au finalizat evacuarea Vladivostokului și a Arhanghelului, 174 dintre ele fuseseră ucise în luptă sau muriseră din cauza rănilor suferite pe parcursul intervenției.