Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 4 iulie 1776: Congresul Continental adoptă Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii față de Marea Britanie
Articole online

4 iulie 1776: Congresul Continental adoptă Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii față de Marea Britanie

1776

4 iulie 1776: Congresul Continental adoptă Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii față de Marea Britanie

La Philadelphia, Pennsylvania, pe 4 iulie 1776, Congresul Continental adoptă Declarația de Independență, care proclamă independența Statelor Unite ale Americii față de Marea Britanie și de regele acesteia.

Declarația a fost făcută la 442 de zile după ce primele salve ale Revoluției americane au fost trase la Lexington și Concord, în Massachusetts, și a marcat o extindere ideologică a conflictului care va încuraja în cele din urmă intervenția Franței în favoarea patrioților.

Odată cu promulgarea acesteia, în noiembrie, majoritatea coloniștilor au făcut apel la boicotarea bunurilor britanice, iar unii au organizat atacuri asupra vămilor și locuințelor perceptorilor de taxe. După luni de proteste în colonii, Parlamentul a votat pentru abrogarea Stamp Act în martie 1766.

Majoritatea coloniștilor au continuat să accepte în liniște dominația britanică până la adoptarea de către Parlament a Legii ceaiului din 1773, un proiect de lege menit să salveze Compania Indiilor de Est, aflată în declin, prin reducerea considerabilă a taxei pe ceai și acordarea unui monopol asupra comerțului cu ceai american.

Impozitul redus a permis Companiei Indiilor de Est să submineze chiar și ceaiul introdus în America de comercianții olandezi, iar mulți coloniști au considerat această lege drept un alt exemplu de tiranie fiscală. Ca răspuns, patrioții militanți din Massachusetts au organizat „Boston Tea Party”, în urma căreia ceaiul britanic, evaluat la aproximativ 18.000 de kilograme, a fost aruncat în portul Boston.

Parlamentul britanic, indignat de „Boston Tea Party” și de alte acte flagrante de distrugere a proprietății britanice, a promulgat în 1774 „Actele coercitive”, cunoscute și sub numele de „Actele intolerabile”. Actele coercitive au închis Bostonul pentru transportul maritim comercial, au stabilit o conducere militară britanică oficială în Massachusetts, au făcut ca oficialii britanici să nu fie urmăriți penal în America și au cerut coloniștilor să ia în primire trupele britanice.

Ulterior, coloniștii au convocat primul Congres Continental pentru a lua în considerare o rezistență americană unită împotriva britanicilor

În timp ce celelalte colonii priveau cu atenție, Massachusetts a condus rezistența împotriva britanicilor, formând un guvern revoluționar din umbră și înființând miliții pentru a rezista prezenței militare britanice tot mai mari în întreaga colonie.

În aprilie 1775, Thomas Gage, guvernatorul britanic al statului Massachusetts, a ordonat trupelor britanice să mărșăluiască spre Concord, Massachusetts, unde se știa că se află un arsenal patriotic. La 19 aprilie 1775, trupele regulate britanice s-au întâlnit cu un grup de milițieni americani la Lexington, iar primele focuri de armă ale Revoluției Americane au fost trase.

Inițial, atât americanii, cât și britanicii au văzut conflictul ca pe un fel de război civil în cadrul Imperiului Britanic: Pentru regele George al III-lea era o rebeliune colonială, iar pentru americani era o luptă pentru drepturile lor ca cetățeni britanici.

Cu toate acestea, Parlamentul nu a fost dispus să negocieze cu rebelii americani și, în schimb, a cumpărat mercenari germani pentru a ajuta armata britanică să zdrobească rebeliunea. Ca răspuns la opoziția continuă a Marii Britanii față de reformă, Congresul Continental a început să adopte măsuri de abolire a autorității britanice în colonii.

Cum și-au declarat independența coloniile americane?

În ianuarie 1776, Thomas Paine a publicat „Common Sense”, un pamflet politic influent care pleda în mod convingător pentru independența americană și care s-a vândut în peste 500.000 de exemplare în câteva luni. În primăvara anului 1776, sprijinul pentru independență a cuprins coloniile, Congresul Continental a cerut statelor să își formeze propriile guverne, iar un comitet format din cinci persoane a fost desemnat să redacteze o declarație.

Declarația de independență a fost în mare parte opera lui Thomas Jefferson. Pentru a justifica independența americană, Jefferson s-a inspirat cu generozitate din filosofia politică a lui John Locke, un susținător al drepturilor naturale, și din lucrările altor teoreticieni englezi.

Prima secțiune cuprinde celebrele rânduri: „Considerăm că aceste adevăruri sunt evidente de la sine, că toți oamenii sunt creați egali, că sunt înzestrați de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, că printre acestea se numără viața, libertatea și căutarea fericirii”. Cea de-a doua parte prezintă o listă lungă de nemulțumiri care au oferit motivul pentru rebeliune.

Când și-au declarat independența coloniile americane?

La 2 iulie 1776, Congresul Continental a votat pentru a aproba o moțiune din Virginia care cerea separarea de Marea Britanie. Cuvintele dramatice ale acestei rezoluții au fost adăugate la încheierea Declarației de Independență. Două zile mai târziu, la 4 iulie, declarația a fost adoptată în mod oficial de 12 colonii, după o revizuire minoră. New York a aprobat-o la 19 iulie. La 2 august, declarația a fost semnată.

Războiul Revoluționar avea să dureze încă cinci ani. Aveau să urmeze triumfurile patrioților la Saratoga, iarna aspră de la Valley Forge, intervenția francezilor și victoria finală de la Yorktown în 1781. În 1783, odată cu semnarea Tratatului de la Paris cu Marea Britanie, Statele Unite au devenit în mod oficial o națiune liberă și independentă.

Registration

Aici iti poti reseta parola