Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 3 septembrie 1943: Aliații invadează Italia continentală
Articole online

3 septembrie 1943: Aliații invadează Italia continentală

Italia

3 septembrie 1943: Aliații invadează Italia continentală

Dictatorul italian Benito Mussolini a dorit să transforme Italia fascistă într-un nou Imperiu Roman, însă o serie de înfrângeri militare în cel de-al Doilea Război Mondial a făcut din regimul său o marionetă a partenerului său mai puternic din Axă, Germania. În primăvara anului 1943, grupurile de opoziție din Italia s-au unit pentru a-l răsturna pe Mussolini și a face pace cu Aliații, însă o puternică prezență militară germană în Italia amenința să se opună oricărei acțiuni de acest fel.

La 10 iulie 1943, Aliații au început invazia Europei controlate de Axă prin debarcarea pe insula Sicilia, în largul Italiei continentale. Întâmpinând puțină rezistență din partea trupelor siciliene demoralizate, Armata a 8-a a lui Montgomery a debarcat în partea de sud-est a insulei, în timp ce Armata a 7-a americană, sub comanda generalului George S. Patton, a debarcat pe coasta de sud a Siciliei. În trei zile, 150.000 de soldați aliați au debarcat.

Cursa spre Messina

La 17 august, Patton a ajuns în Messina înaintea lui Montgomery, finalizând cucerirea Aliaților în Sicilia și câștigând așa-numita „Cursa spre Messina”

La Roma, cucerirea de către aliați a Siciliei, o regiune a regatului Italiei din 1860, a dus la prăbușirea guvernului lui Mussolini. În dimineața zilei de 25 iulie, acesta a fost forțat să demisioneze de către Marele Consiliu Fascist și a fost arestat mai târziu în aceeași zi. La 26 iulie, mareșalul Pietro Badoglio a preluat controlul guvernului italian. Noul guvern a intrat imediat în negocieri secrete cu Aliații, în ciuda prezenței a numeroase trupe germane în Italia.

La 3 septembrie, Armata a 8-a a lui Montgomery a început invazia în Italia continentală, iar guvernul italian a acceptat să se predea Aliaților. Conform termenilor acordului, italienii urmau să fie tratați cu indulgență dacă îi ajutau pe Aliați să îi alunge pe germani din Italia. Mai târziu în aceeași lună, Mussolini a fost salvat dintr-o închisoare din Munții Abruzzo de către comandourile germane și a fost instalat ca lider al unui stat marionetă nazist în nordul Italiei.

În octombrie, guvernul Badoglio a declarat război Germaniei, dar înaintarea aliaților prin Italia s-a dovedit a fi o acțiune lentă și costisitoare. Roma a căzut în iunie 1944, moment în care a urmat un impas, deoarece forțele britanice și americane și-au concentrat majoritatea resurselor în invazia din Normandia.

În aprilie 1945, a început o nouă ofensivă majoră, iar la 28 aprilie Mussolini a fost capturat de partizanii italieni și executat sumar. Forțele germane din Italia au capitulat la 1 mai, iar șase zile mai târziu întreaga Germanie a capitulat.

Registration

Aici iti poti reseta parola