Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 29 septembrie 1941: Începe masacrul de la Babi Yar
Articole online

29 septembrie 1941: Începe masacrul de la Babi Yar

evrei

29 septembrie 1941: Începe masacrul de la Babi Yar

În septembrie 1941, forțele germane care au invadat Uniunea Sovietică au cucerit orașul Kiev, în ceea ce este acum națiunea ucraineană, și, la scurt timp după aceea, au comis unul dintre cele mai îngrozitoare acte de genocid din istorie. La 29 septembrie, au forțat o mare parte din populația evreiască din Kiev să meargă la Babi Yar, cunoscută și sub numele de Babyn Yar, o râpă situată chiar în afara orașului.

După ce li s-a ordonat să se dezbrace, victimele au fost forțate să intre în ravenă, unde au fost împușcate de către SS și unitățile de poliție germane și de auxiliarii acestora. După cum au raportat ulterior SS la cartierul general din Berlin, 33.771 de evrei au fost executați în două zile, potrivit Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA.

Împușcăturile în masă devin „Holocaustul prin gloanțe”

Masacrul de la Babi Yar a fost apogeul „Holocaustului prin gloanțe”, un termen folosit de istorici pentru a descrie execuțiile prin împușcare săvârșite de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care au continuat chiar și după ce aceștia au început să ucidă evreii europeni pe scară largă cu gaze otrăvitoare în lagăre ale morții precum complexul Auschwitz din Polonia.

„Ceea ce face ca Babyn Yar de la Kiev să iasă în evidență în cadrul Holocaustului în ansamblu este faptul că un oraș metropolitan din Europa și-a pierdut practic toți locuitorii evrei care mai rămăseseră în urma unei crime premeditate, pentru prima dată în istorie, și au murit mai mulți evrei decât în orice alt masacru german”, explică Karel Berkhoff, istoric și co-director al European Holocaust Research Infrastructure.

Pe măsură ce forțele germane au creat o zonă de ocupație, regimul nazist al lui Hitler a putut să își croiască Lebensraum, sau „spațiu vital”, pentru a găzdui viitorii coloniști germani și, în același timp, să elimine o mare parte din populația evreiască din Europa de Est.

Între 1941 și 1943, alte mii de evrei, oficiali sovietici și prizonieri de război ruși au fost executați în ravena Babi Yar într-un mod similar. Pe măsură ce armatele germane se retrăgeau din URSS, naziștii au încercat să ascundă dovezile masacrelor exhumând cadavrele și arzându-le în ruguri mari. Cu toate acestea, numeroși martori oculari și alte dovezi atestă atrocitățile de la Babi Yar, care a devenit un simbol al suferinței evreilor în timpul Holocaustului.

Registration

Aici iti poti reseta parola