Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 27 august 1883: Krakatoa explodează
Articole online

27 august 1883: Krakatoa explodează

vulcan

27 august 1883: Krakatoa explodează

Krakatoa a prezentat primele sale mișcări după mai bine de 200 de ani la 20 mai 1883. O navă de război germană care trecea prin apropiere a raportat un nor de cenușă și praf de 11 km înălțime deasupra Krakatoa. În următoarele două luni, explozii similare au fost observate de nave comerciale și de localnicii din Java și Sumatra, aflate în apropiere. Fără să aibă habar de catastrofa iminentă, locuitorii locali au întâmpinat activitatea vulcanică cu entuziasm festiv.

Pe 26 și 27 august, entuziasmul s-a transformat în groază, Krakatoa explodând literalmente în bucăți, declanșând un lanț de dezastre naturale care aveau să fie resimțite în întreaga lume în anii următori. În după-amiaza zilei de 26 august, o explozie uriașă a distrus două treimi din nordul insulei; în timp ce se prăbușea în strâmtoarea Sunda, între Marea Java și Oceanul Indian, muntele care țâșnea a generat o serie de fluxuri piroclastice (corpuri fluide de gaz topit, cenușă și rocă topită care se deplasează rapid) și tsunami monstruoase care au măturat coastele din apropiere.

Alte patru erupții care au început la ora 5:30 a.m. în ziua următoare s-au dovedit a fi fatale. Exploziile au putut fi auzite până la 4.000 de kilometri distanță, iar cenușa a fost propulsată la o înălțime de 80 de kilometri. Praful fin provenit din explozie a plutit în jurul Pământului, provocând apusuri de soare și formând un văl atmosferic care a scăzut temperaturile la nivel mondial cu câteva grade.

Dintre cei 36.000 de morți estimați ca urmare a erupției, cel puțin 31.000 și-au pierdut viața din cauza tsunami-urilor create când o mare parte din insulă a căzut în apă. Cel mai mare dintre aceste valuri a măsurat 120 de metri înălțime și a spălat insulele din apropiere, smulgând vegetația și ducând oamenii în larg. Alte 4.500 de persoane au murit carbonizate de fluxurile piroclastice care s-au rostogolit peste mare, întinzându-se pe o distanță de până la 40 de mile.

Pe lângă Krakatoa, care este încă activ, Indonezia are alți 130 de vulcani activi, cei mai mulți din lume.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola