Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 24 octombrie 1921: Soldatul necunoscut este selectat
Articole online

24 octombrie 1921: Soldatul necunoscut este selectat

soldatul necunoscut

24 octombrie 1921: Soldatul necunoscut este selectat

Potrivit înregistrărilor oficiale ale Serviciului de înregistrare a mormintelor armatei, depuse la Arhivele Naționale ale SUA din Washington, patru cadavre au fost transportate la Chalons din cimitirele din Aisne-Marne, Somme, Meuse-Argonne și Saint-Mihiel. Toate au fost mari câmpuri de luptă, iar ultimele două regiuni au fost locurile în care s-au desfășurat două operațiuni ofensive în care trupele americane au jucat un rol principal în vara și toamna anului 1918. După cum se precizează în dosarele de serviciu, identitatea cadavrelor era complet necunoscută:

„Au fost cercetate registrele originale care arătau internarea acestor cadavre, iar cele patru cadavre selectate reprezentau rămășițele unor soldați despre care nu exista absolut nicio indicație cu privire la nume, grad, organizație sau data morții.”

Cele patru cadavre au ajuns la Hotel de Ville din Chalons-sur-Marne la 23 octombrie 1921. În dimineața următoare, la ora 10, oficiali francezi și americani au intrat într-o sală în care erau expuse cele patru sicrie, fiecare fiind acoperit cu un steag american. Sergentul Edward Younger, cel căruia i s-a încredințat sarcina de a face selecția, a purtat un buchet de trandafiri albi cu care să marcheze sicriul ales. Potrivit relatării oficiale, Younger „a intrat în camera în care se aflau trupurile celor patru soldați necunoscuți, a înconjurat sicriele de trei ori, apoi a așezat în tăcere florile pe al treilea sicriu din stânga. A stat cu fața la cadavru, s-a pus în gardă și a salutat”.

Purtând inscripția „Un american necunoscut care și-a dat viața în Războiul Mondial”, sicriul ales a călătorit la Paris și apoi la Le Havre, Franța, unde urma să se îmbarce pe crucișătorul Olympia pentru călătoria peste Atlantic. Odată revenit în Statele Unite, Soldatul Necunoscut a fost înmormântat în Cimitirul Național Arlington, în apropiere de Washington, D.C.

Registration

Aici iti poti reseta parola