Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > 24 iulie: Începutul Bătăliei de la Mărășești
Articole online

24 iulie: Începutul Bătăliei de la Mărășești

Armata Rusă alături de Armata Română la Mărășești

24 iulie: Începutul Bătăliei de la Mărășești

Victoria de la Mărăşeşti face parte din seria marilor bătălii din vara anului 1917, în urma cărora armata română va reuși să oprească ofensiva germano-austro-ungară, ce urmărea scoaterea României din război.

Confruntările de la Mărăşeşti s-au desfăşurat pe o lungime a frontului de peste 75 de kilometri, între Armata I Română, alcătuită din 6 divizii și Armata IX germană, ce avea in componență 9 divizii dintre care 174 de batalioane de infanterie, 16 escadroane de cavalerie și 150 de baterii de artilerie.

Bătălia de la Mărășești a început în dimineaţa zilei de 24 iulie, la ora 7.30, când Corpul I de Armate german a atacat pozițiile armatei române, reușind să rupă frontul pe o lungime de mai bine de 10 kilometri, însă intrarea în luptă a Diviziei 5 infanterie română a zădărnicit încercările germanilor de a ocupa trecerile peste Siret de la Ciuşlea şi Movileni. În aceste condiţii, feldmareşalul von Mackensen a fost nevoit să se retragă, mai ales că în noaptea de 25-26 iulie au intrat în luptă și Diviziile 9 şi 14 infanterie română, care au lichidat trupele inamice aflate în zona dintre Focşani-Mărăşeşti şi Siret.

Confruntări sângeroase au avut loc în următoarele două zile când trupele române au reușit să respingă puternicul contraatac al inamicului ce a atacat în zona Panciu. După două zile de acalmie relativă, în ziua de 29 iulie va avea loc atacul general al trupelor inamice la Mărăşeşti, când 5 divizii de infanterie germane vor ataca segmentul de front cuprins între Panciu şi Mărăşeşti.

Cea mai intensă confruntare a fost în zona pădurii Răzoare, unde s-au dus lupte grele pentru cucerirea cotei 100, cotă importantă ce domina zona și unde compania de mitraliere condusă de căpitanul Grigore Ignat a rezistat până la ultimul om și a întârziat înaintarea inamicului.

După acest nou atac al inamicului, armata română condusă de generalul Eremia Grigorescu, a trecut la un rapid contraatac, ce vor forța trupele germane să se retragă cu mari pierderi. Datele tehnice ale acestei bătălii de la Mărăşeşti confirmă amploarea deosebită a confruntării, în sensul că armata română a pierdut un număr de 27 410 oameni, în timp ce cea germană, a avut pierderi de peste 65 000 de oameni.

Astfel, prin rezistenţa viguroasă a trupelor române la Mărăşeşti, inamicul a fost forţat să renunţe la ofensivă și a eşuat în încercarea de a ocupa Moldova şi de a scoate România din război.

Registration

Aici iti poti reseta parola