24 decembrie 1979: Uniunea Sovietică invadează Afganistanul
Pe măsură ce se apropia miezul nopții, sovieticii au organizat un transport aerian militar masiv spre Kabul, implicând aproximativ 280 de avioane de transport și trei divizii de aproape 8.500 de oameni fiecare. În câteva zile, sovieticii au securizat Kabulul, desfășurând o unitate specială de asalt împotriva Palatului Tajberg. Elemente ale armatei afgane loiale lui Hafizullah Amin au opus o rezistență aprigă, dar scurtă.
La 27 decembrie, Babrak Karmal, liderul în exil al facțiunii Parcham a Partidului Democratic Popular Marxist din Afganistan (PDPA), a fost instalat în funcția de nou șef al guvernului afgan, iar forțele sovietice au intrat în Afganistan dinspre nord.
Cu toate acestea, sovieticii s-au confruntat cu o rezistență acerbă atunci când s-au aventurat în afara bastioanelor lor în mediul rural. Luptătorii din rezistență, numiți mujahedini, vedeau sovieticii creștini sau atei care controlau Afganistanul ca pe o profanare a islamului, precum și a culturii lor tradiționale.
Mujahedinii au folosit tactici de gherilă împotriva sovieticilor
Atacau sau făceau raiduri rapide, apoi dispăreau în munți, provocând mari distrugeri fără bătălii decisive. Luptătorii foloseau orice arme pe care le puteau lua de la sovietici sau care le erau oferite de Statele Unite.
Războiul s-a schimbat odată cu introducerea, în 1987, a rachetelor antiaeriene americane lansate din umăr. Stingers au permis mujahedinilor să doboare în mod regulat avioanele și elicopterele sovietice.
Noul lider sovietic Mihail Gorbaciov a decis că era timpul să se retragă. Demoralizate și fără nicio victorie la vedere, forțele sovietice au început să se retragă în 1988. Ultimul soldat sovietic a trecut înapoi peste graniță la 15 februarie 1989.
A fost prima expediție militară sovietică dincolo de blocul estic de după cel de-al Doilea Război Mondial și a marcat sfârșitul unei perioade de îmbunătățire a relațiilor (cunoscută sub numele de destindere) în Războiul Rece. Ulterior, tratatul de înarmare SALT II a fost pus în funcțiune, iar SUA au început să se reînarmeze. Cincisprezece mii de soldați sovietici au fost uciși.
Impactul pe termen lung al invaziei și al războiului care a urmat a fost profund.