Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 02 octombrie 1958: Războiul Rece ajunge în Africa, în timp ce Guineea își obține independența
Articole online

02 octombrie 1958: Războiul Rece ajunge în Africa, în timp ce Guineea își obține independența

Fosta colonie franceză Guineea își declară independența la 2 octombrie 1958, cu Sekou Toure ca prim lider al noii națiuni.

02 octombrie 1958: Războiul Rece ajunge în Africa, în timp ce Guineea își obține independența

Guineea a fost singura colonie franceză din Africa de Vest care a optat pentru independență totală, în locul apartenenței la Comunitatea Franceză, iar la scurt timp după aceea Franța a retras tot ajutorul acordat noii republici.

În curând a devenit evident că Toure va reprezenta o problemă pentru Statele Unite. El era un naționalist feroce și anti-imperialist, iar o mare parte din mânia și indignarea sa viza Statele Unite pentru alianțele sale cu puteri coloniale precum Marea Britanie și Franța și pentru refuzul de a condamna în mod deschis guvernul minoritar alb din Africa de Sud. Cu toate acestea, mai îngrijorătoare pentru oficialii americani a fost curtarea deschisă a Guineei pentru ajutorul și banii sovietici și semnarea unui acord de asistență militară cu Uniunea Sovietică. Până în 1960, aproape jumătate din exporturile Guineei erau destinate națiunilor din blocul estic, iar sovieticii se angajaseră să acorde milioane de dolari pentru ajutor republicii africane. Toure era, de asemenea, intrigat de experimentele comuniste ale lui Mao în China.

Toure a jucat Uniunea Sovietică și Statele Unite una împotriva celeilalte pentru a obține ajutorul și comerțul pe care le dorea. Deși relațiile Guineei cu Statele Unite au avut un început dificil (ziarele americane se refereau în mod obișnuit la această națiune ca fiind Guineea „roșie”), situația s-a îmbunătățit în timpul administrației Kennedy, când Toure a refuzat să găzduiască avioanele sovietice care doreau să realimenteze în drumul lor spre Cuba în timpul crizei rachetelor din 1962. În 1975, Toure a schimbat cursul și a permis avioanelor sovietice și cubaneze să folosească aerodromurile din Guineea în timpul războiului civil din Angola, apoi și-a schimbat din nou poziția revocând privilegiile în 1977 și apropiindu-se mai mult de Franța și de Statele Unite.

Preocupările oficialilor americani cu privire la influențele comuniste din Guineea, precum și relația cu Guineea, cu suișuri și coborâșuri, nu au fost decât precursori ai altor dificultăți cu care Statele Unite se vor confrunta în Africa postcolonială. Pe măsură ce Guineea și alte foste colonii au obținut independența în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, Africa a devenit un alt câmp de luptă în conflictul dintre SUA și Uniunea Sovietică.

Registration

Aici iti poti reseta parola