Evenimentul Istoric > Articole online > Furtună la Berlin. Angela Merkel, greu de înlocuit
Articole online

Furtună la Berlin. Angela Merkel, greu de înlocuit

Besuch Bundeskanzlerin Angela Merkel im Rathaus Köln

Ea a anunțat luni că va renunța la conducerea partidului și că nu va mai candida la funcția de cancelar. Urmează să se retragă în vară de la șefia CDU.

Cancelara Angela Merkel dorește ca Annegret Kramp-Karrenbauer să rămână în continuare în fruntea Ministerului Apărării.   

Inițial, Kramp-Karrenbauer fusese aleasă de cancelară ca succesoare, pentru a candida la funcția de șefă a Executivului din partea Uniunii Creștin-Democrate în 2021.

Politiciana în vârstă de 57 de ani a condus CDU începând din 2018.

A confirmat

Luni, Kramp-Karrenbauer a afirmat într-o conferinţă de presă că va rămâne la conducerea Ministerului Apărării până la finalul actualei legislaturi, care urmează să se încheie în toamna lui 2021.
Ea a apreciat că decizia sa nu va afecta stabilitatea coaliţiei guvernamentale a actualului cancelar Angela Merkel cu Partidul Social-Democrat (SDP) şi a explicat presei că nu este vorba de o decizie „spontană”, legată de situaţia din landul Thuringia, ci s-a cristalizat în timp.

Săptămâna trecută, la un vot controversat din landul Turingia, CDU și partidul populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) au susținut împreună un candidat liberal la funcția de premier, un pas care a fost perceput ca încălcare a unui tabu politic de a nu colabora niciodată cu extremiștii.

Premierul de land liberal Thomas Kemmerich și-a anunțat retragerea din noua funcție după doar două zile. 

Kramp-Karrenbauer a fost criticată pentru managementul ei de criză privind controversa din Thuringia, nefiind în stare să unească partidul conservator. Apelurile ei privind organizarea unor alegeri anticipate în landul Thuringia au fost, în mare parte, ignorate.

„Zi neagră pentru democraţie”

Angela Merkel a declarat că a fost o zi neagră pentru democraţie.
AKK, cum i se mai spune uneori, s-a confruntat de-a lungul timpului cu o serie de controverse.

Lui AKK i se reproşează că nu deţine controlul asupra partidului său, sfâşiat între adversari şi susţinători ai unei cooperări cu AfD, mai ales în landuri din fosta Republică Democrată Germană (RDG), unde extrema-dreaptă este foarte puternică şi complică formarea unor majorităţii regionale.

Criza din Thuringia nu a afectat în mod direct stabilitatea guvernului de la Berlin (format din conservatori și social-democrați), consideră Michaela Küfner, redactor politic la DW. „Dar ea arată, din nou, că în spatele culiselor există o luptă pentru conducere. Un jucător cheie în această luptă (pentru șefia CDU și candidatura la funcția de cancelar din partea conservatorilor) este Friedrich Merz, care s-a retras săptămâna trecută din funcția pe care o deținea la Black Rock, cea mai mare companie de investiții din lume, pentru a arăta că e disponibil la nivel politic”, conchide Michaela Küfner.

Registration

Aici iti poti reseta parola