Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Moartea amânată a asasinului asasinului (!) lui Kennedy
Articole online

Moartea amânată a asasinului asasinului (!) lui Kennedy

A fost primul verdict televizat al unui tribunal din istoria Statelor Unite.

Pe 24 noiembrie 1963, la două zile de la asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, Lee Harvey Oswald a fost dus în beciul cartierului general al poliției din Dallas, în drum spre o închisoare districtuală cu un grad de securitate mai mare.

O mulțime de polițiști și de jurnaliști cu camere de televiziune care transmiteau în direct s-au strâns să asiste la plecarea lui.

În timp ce Oswald intra în încăpere, Jack Ruby a ieșit din mulțime și l-a împușcat mortal cu un singur foc al unui revolver de calibrul 38.

Ruby, care a fost arestat imediat, a declarat că a fost șocat de asasinarea președintelui. Unii l-au numit erou, însă asta nu a împiedicat condamnarea lui la moarte.

Jack Ruby, al cărui nume original era Jacob Rubenstein, era proprietarul mai multor cluburi de striptease și săli de dans și avea legături minore cu crima organizată.

Avea și o relație cu mai mulți polițiști din Dallas, care, în schimbul diverselor favoruri, tratau cu mai puțină vigilență ceea ce se întâmpla în localurile sale.

Ruby figurează la loc de frunte în teoriile privind asasinarea lui Kennedy și mulți cred că l-a ucis pe Oswald pentru a-l împiedica să vorbească și să dezvăluie o conspirație mult mai vastă.

În timpul procesului, Rubi a negat această alegație și a pledat nevinovat pe motiv că șocul suferit la asasinarea președintelui i-a provocat „epilepsie psihomotoare” și a tras asupra lui Oswald inconștient.

Juriul însă l-a declarat vinovat și l-a condamnat la moarte.

În octombrie 1966, curtea de apel din Texas a infirmat decizia pe motiv de admitere neregulamentară a unei mărturii și a faptului că Ruby nu putea beneficia de un proces echitabil la Dallas, în acea perioadă.

În ianuarie 1967, așteptând organizarea unui nou proces la Wichita Falls, Ruby moare de un cancer la plămâni într-un spital din Dallas.

Raportul oficial al Comisiei Warren din 1964 conchidea că nici Oswald, nici Ruby nu făceau parte dintr-un complot mai vast, național sau internațional, care viza asasinarea președintelui Kennedy.

În ciuda concluziilor sale, aparent ferme, raportul nu a redus la tăcere teoriile conspirației, iar în 1978 Comisia Specială pentru Asasinate a Camerei a ajuns la concluzia că președintele Kennedy „a fost probabil asasinat în urma unui complot” în care este posibil să fi fost implicați mai mulți trăgători și crima organizată.

Concluziile Comisiei Speciale, la fel ca și acelea ale Comisiei Warren, continuă să fie subiect de dispută în jurul uneia dintre cele mai mari enigme din istoria lumii: asasinarea președintelui Kennedy.

Registration

Aici iti poti reseta parola