Evenimentul Istoric > Articole online > 20 octombrie 2011: Dictatorul libian Muammar al-Qaddafi este ucis
Articole online

20 octombrie 2011: Dictatorul libian Muammar al-Qaddafi este ucis

Gaddafi

20 octombrie 2011: Dictatorul libian Muammar al-Qaddafi este ucis

Excentricul dictator în vârstă de 69 de ani, care a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat în 1969, a condus un guvern care a fost acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului împotriva propriului popor și a fost implicat în atacuri teroriste, inclusiv în atentatul cu bombă din 1988 asupra unui avion Pan Am deasupra orașului Lockerbie, Scoția.

Kadhafi, care s-a născut într-o familie de beduini în iunie 1942, a urmat în tinerețe cursurile Academiei Militare Regale din Benghazi și a primit pentru scurt timp pregătire militară suplimentară în Marea Britanie. La 1 septembrie 1969, el a condus o lovitură de stat fără vărsare de sânge care a răsturnat monarhul prooccidental al Libiei, regele Idris, care era plecat din țară în acel moment. Kadhafi a devenit șeful noului guvern revoluționar, care a forțat în scurt timp închiderea bazelor militare americane și britanice din Libia, a preluat controlul asupra unei mari părți din industria petrolieră a țării și a torturat și ucis disidenții politici. De asemenea, a făcut încercări nereușite de a unifica Libia cu alte națiuni arabe.

Kadhafi a început să finanțeze grupuri teroriste și de gherilă din întreaga lume, inclusiv Armata Republicană Irlandeză și Facțiunea Armatei Roșii din Germania de Vest. În plus, la mijlocul anilor 1970, Kadhafi, ai cărui adepți îl numeau „fratele lider” și „Ghidul revoluției”, și-a publicat filozofia politică, care combină teoriile socialiste și islamice.

Cunoscut sub numele de Cartea Verde, manifestul a devenit lectură obligatorie în școlile libiene

În anii 1980, tensiunile dintre Kadhafi și Occident au crescut. Libia a fost legată de atentatul cu bombă din aprilie 1986 asupra unui club de noapte din Berlinul de Vest, Germania, frecventat de personalul militar american. Două persoane, inclusiv un soldat american, au fost ucise în atac, iar alte 155 de persoane au fost rănite. Statele Unite au ripostat rapid prin bombardarea unor obiective din Libia, inclusiv a complexului lui Gaddafi din Tripoli, capitala țării. Președintele Ronald Reagan l-a numit pe Gaddafi „câinele turbat al Orientului Mijlociu”.

La 22 decembrie 1988, zborul Pan Am 103, care călătorea de la Londra la New York, a fost aruncat în aer deasupra orașului Lockerbie, ucigând 259 de persoane la bord și 11 persoane la sol. Statele Unite și Marea Britanie au pus sub acuzare doi libieni în legătură cu atacul, însă Kadhafi a refuzat inițial să îi predea pe suspecți. De asemenea, el a refuzat să predea un grup de libieni suspectați în cazul atentatului cu bombă asupra unui avion de pasageri francez deasupra Nigerului din 1989, în urma căruia au murit 170 de persoane. Ulterior, în 1992, Organizația Națiunilor Unite a impus sancțiuni economice împotriva Libiei. Aceste sancțiuni au fost eliminate în 2003, după ce țara a acceptat în mod oficial responsabilitatea pentru atentate (dar nu și-a recunoscut vinovăția) și a fost de acord să plătească o despăgubire de 2,7 miliarde de dolari familiilor victimelor. (Guvernul lui Gaddafi îi predase pe suspecții de la Lockerbie în 1999; în cele din urmă, unul dintre ei a fost achitat, iar celălalt condamnat). De asemenea, în 2003, Kadhafi a fost de acord să își dezmembreze armele de distrugere în masă. Relațiile diplomatice cu Occidentul au fost restabilite până în anul următor.

Kadhafi a rămas o figură profund controversată, care călătorea cu un contingent de gărzi de corp feminine, purta robe și pălării colorate sau uniforme militare acoperite cu medalii, iar în călătoriile în străinătate își instala un cort în stil beduin pentru a primi oaspeți.

După mai bine de 40 de ani la putere, Kadhafi a văzut cum regimul său a început să se destrame în februarie 2011, când în Libia au izbucnit proteste antiguvernamentale, ca urmare a revoltelor din Egipt și Tunisia de la începutul aceluiași an. Gaddafi a jurat să zdrobească revolta și a ordonat o represiune violentă împotriva demonstranților. Cu toate acestea, până în august, forțele rebele, cu ajutorul NATO, au preluat controlul asupra Tripoli și au instituit un guvern de tranziție. Kadhafi s-a ascuns, dar la 20 octombrie 2011 a fost capturat și împușcat de forțele rebele.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola