Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 20 decembrie 1941: Hitler către Halder: Fără retragere!
Articole online

20 decembrie 1941: Hitler către Halder: Fără retragere!

Germania

20 decembrie 1941: Hitler către Halder: Fără retragere!

Halder a fost informat, de asemenea, că poate rămâne șef al Statului Major General al armatei, dacă dorește, dar numai cu condiția ca Hitler să fie singurul responsabil de mișcările și strategiile armatei.

Halder a acceptat termenii, dar a fost o altă lovitură pentru relația lor deja tensionată. Halder a fost în dezacord cu Führerul încă din primele zile ale regimului nazist, când a vorbit cu dispreț despre capacitatea de conducere a lui Hitler și se temea că „acest nebun” va arunca Germania în război.

Promovat șef al Statului Major în septembrie 1938, Halder a început să pună la cale un plan de asasinat la scurt timp după aceea, împreună cu alți ofițeri militari care se temeau de un nou război european din cauza crizei din regiunea Sudeților, când Hitler a cerut ca populația vorbitoare de limbă germană din Cehoslovacia – și teritoriul în care aceasta locuia – să facă parte dintr-o Germanie mai mare. Numai o rezolvare „pașnică” a crizei – capitularea diplomatică forțată a Cehoslovaciei – a pus capăt conspirației. În condițiile în care popularitatea lui Hitler în rândul poporului german era în creștere, iar timiditatea comandantului-șef al armatei de atunci, generalul Walter von Brauchitsch, Halder a învățat să trăiască cu „nebunul” la putere.

Dar Halder va continua să se certe cu Hitler, îndemnând ca strategia militară să fie lăsată în seama statului major atunci când Hitler dorea să-și impună voința imperioasă asupra armatei. Dar, pe măsură ce ofensiva împotriva Moscovei s-a prăbușit, ofensivă pe care Halder o susținuse și pentru care a început să agonizeze, având în vedere numărul de morți germani, Halder nu a putut decât să cedeze în fața preluării puterii de către Hitler, fie și numai pentru a-și păstra poziția în statul major general.

Rămânând în funcție, Halder spera să poată proteja trupele germane rămase pe frontul de est de consecințele obsesiei lui Hitler de a-i învinge pe sovietici. Din păcate, Hitler l-a demis pe Halder în timpul unei alte ofensive dezastruoase, împotriva Stalingradului în 1942.

Registration

Aici iti poti reseta parola