Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > 2 noiembrie 1982: Explozia unui camion ucide 3.000 de soldați în Afganistan
Articole online

2 noiembrie 1982: Explozia unui camion ucide 3.000 de soldați în Afganistan

explozie

2 noiembrie 1982: Explozia unui camion ucide 3.000 de soldați în Afganistan

Incursiunea militară a Uniunii Sovietice în Afganistan a fost dezastruoasă din aproape toate punctele de vedere, dar poate cel mai grav incident a fost explozia din tunelul Salang din 1982. Un lung convoi militar călătorea dinspre Rusia spre Kabul prin orașul de frontieră Hairotum. Pe traseu, convoiul a trecut prin tunelul Salang, care are o lungime de 2,7 km, o înălțime de 25 de metri și o lățime de aproximativ 17 metri. Tunelul, unul dintre cele mai înalte din lume, la o altitudine de 3500 de metri, a fost construit de sovietici în anii 1970.

Armata sovietică a ținut sub tăcere povestea, dar se crede că un vehicul al armatei s-a ciocnit cu un camion de combustibil la jumătatea drumului prin lungul tunel. Aproximativ 30 de autobuze care transportau soldați au sărit imediat în aer în explozia rezultată. Incendiul din tunel s-a răspândit rapid, în timp ce supraviețuitorii au început să intre în panică. Crezând că explozia face parte dintr-un atac, militarii staționați la ambele capete ale tunelului au oprit traficul de la ieșire. În timp ce mașinile stăteau la ralanti în tunel, nivelul de monoxid de carbon din aer a crescut drastic, iar focul a continuat să se extindă. Exacerbând situația, sistemul de ventilație al tunelului se defectase cu câteva zile înainte, ceea ce a dus la alte victime din cauza arsurilor și a intoxicației cu monoxid de carbon.

A fost nevoie de mai multe zile pentru ca muncitorii să ajungă la toate cadavrele din tunel. Deoarece armata sovietică a limitat informațiile publicate despre dezastru, este posibil ca întreaga amploare a tragediei să nu fie cunoscută niciodată.

Registration

Aici iti poti reseta parola