07 octombrie 2001: Începe atacul condus de SUA împotriva Afganistanului
Invazia Afganistanului a fost începutul în „războiul împotriva terorismului” al Statelor Unite și un răspuns la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 de la New York și Washington D.C. Conflictul din Afganistan avea să se întindă pe parcursul a două decenii și să devină cel mai lung război din istoria SUA.
Denumită „Operațiunea „Libertate durabilă”” în limbajul militar american, invazia Afganistanului a vizat organizația al-Qaeda a teroristului Osama bin Laden, care avea sediul în această țară, precum și guvernul taliban fundamentalist extremist care a condus cea mai mare parte a țării din 1996 și care a sprijinit și protejat al-Qaeda.
Talibanii, care au impus versiunea lor extremistă a islamului în întreaga țară, au comis, de asemenea, nenumărate abuzuri împotriva drepturilor omului și a populației, în special asupra femeilor, fetelor și a etnicilor Hazara. În timpul guvernării lor, un număr mare de afgani au trăit în sărăcie totală și se crede că 4 milioane de afgani au suferit de foame.
În săptămânile dinaintea invaziei, atât Statele Unite, cât și Consiliul de Securitate al ONU au cerut ca talibanii să îl predea pe Osama bin Laden pentru a fi judecat. După ce a considerat contraofertele talibanilor nesatisfăcătoare – printre care și aceea de a-l judeca pe bin Laden într-un tribunal islamic – invazia a început cu un bombardament aerian asupra instalațiilor talibane și al-Qaeda din Kabul, Kandahar, Jalalabad, Konduz și Mazar-e-Sharif. Alte avioane ale coaliției au efectuat parașutări de provizii umanitare pentru civilii afgani.
Talibanii au numit aceste acțiuni „un atac la adresa islamului”
După ce campania aeriană a slăbit apărarea talibanilor, coaliția a început o invazie terestră, forțele Alianței de Nord furnizând cea mai mare parte a trupelor, iar Statele Unite și alte națiuni oferind sprijin aerian și terestru. La 12 noiembrie, la puțin peste o lună de la începerea acțiunii militare, oficialii talibani și forțele lor s-au retras din capitala Kabul. La începutul lunii decembrie, Kandahar, ultimul bastion taliban, a căzut, iar liderul talibanilor, mollahul Mohammed Omar, s-a ascuns în loc să se predea.
Luptătorii Al-Qaeda au continuat să se ascundă în regiunea muntoasă Tora Bora din Afganistan, unde au fost atacați de forțele afgane antitalibane, susținute de trupele forțelor speciale americane. Al-Qaeda a inițiat în curând un armistițiu, despre care se crede în prezent că a fost o stratagemă pentru a le permite lui Osama bin Laden și altor membri cheie ai Al-Qaeda să aibă timp să fugă în Pakistanul vecin. Până la jumătatea lunii decembrie, buncărul și complexul de peșteri folosite de al-Qaeda la Tora Bora fuseseră capturate, dar nu exista niciun semn de bin Laden. După o vânătoare de 10 ani, bin Laden a fost în cele din urmă găsit și ucis în Pakistan de către trupele SEALS ale Marinei americane la 2 mai 2011.
După Tora Bora, a fost convocat un mare consiliu al liderilor tribali afgani și al foștilor exilați sub conducerea lui Hamid Karzai, care a fost mai întâi lider interimar înainte de a deveni primul președinte ales în mod democratic al Afganistanului la 7 decembrie 2004. Cu toate acestea, chiar dacă Afganistanul a început să facă primii pași spre democrație, cu peste 10.000 de soldați americani în țară, forțele Al-Qaeda și talibanii au început să se regrupeze în regiunea muntoasă de frontieră dintre Afganistan și Pakistan. Pe parcursul următorului deceniu și mai bine, acestea au continuat să angajeze trupele americane și afgane în războaie de gherilă și au fost, de asemenea, responsabile de moartea unor oficiali guvernamentali aleși și a unor lucrători umanitari, precum și de răpirea de străini. În ciuda unui acord de pace semnat între talibani și forțele americane în februarie 2020, ostilitățile de ambele părți au continuat.
În aprilie 2021, președintele Biden – care, la fel ca și cei doi predecesori ai săi, s-a angajat să pună capăt războiului din Afganistan – a stabilit data de 11 septembrie 2021 ca dată a retragerii complete a SUA, efortul final de retragere urmând să înceapă în luna mai. La începutul lunii august a aceluiași an, talibanii au început să recucerească țara. La 15 august 2021, capitala Kabul a căzut în mâinile forțelor talibane, iar președintele afgan Ashraf Ghani a fugit în Emiratele Arabe Unite. În urma prăbușirii guvernului afgan și a victoriei talibanilor, la 31 august 2021, președintele Biden a declarat oficial încheiat războiul din Afganistan.
Pe parcursul celor 20 de ani de conflict, peste 3.500 de soldați aliați au fost uciși, iar peste 20.000 de americani au fost răniți. Aproximativ 69.000 de membri ai forțelor de securitate afgane au fost uciși, împreună cu aproximativ 51.000 de civili și 51.000 de militanți. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproximativ 5 milioane de afgani au fost strămutați din cauza războiului din 2012, ceea ce face din Afganistan a treia cea mai mare populație strămutată din lume.