17 august 1987: Moare Rudolf Hess, ultimul om de încredere în viață al lui Hitler
Hess, un adept timpuriu și devotat al nazismului, a participat la „Puciul de la Berărie” eșuat al lui Hitler din 1923. A evadat în Austria, dar s-a întors de bunăvoie în Germania pentru a i se alătura lui Hitler în închisoarea Landsberg. În timpul celor opt luni petrecute în închisoare, Hitler i-a dictat lui Hess povestea vieții sale – Mein Kampf.
În 1933, Hess a devenit vicelider al partidului nazist, dar Hitler și-a pierdut ulterior încrederea în capacitatea sa de conducere și l-a pus pe locul al doilea în linia de succesiune, după Hermann Goering.
În mai 1941, Hess a furat un avion și a aterizat în Scoția într-o misiune autointitulată de negociere a păcii între Marea Britanie și Germania. A fost imediat arestat de autoritățile britanice. Propunerea sa de pace – la care nu a primit niciun răspuns din partea britanicilor – era în esență aceeași cu oferta de pace făcută de Hitler în iulie 1940: încetarea ostilităților cu Marea Britanie și imperiul său în schimbul unei mâini libere a Germaniei pe continentul european.
Cu toate acestea, până în mai 1941, Germania pierduse Bătălia din Marea Britanie, iar Hitler l-a condamnat pe bună dreptate pe Hess pentru că suferea de „iluzii pacifiste”, crezând că o Mare Britanie reînviată va face pace.
Reținut în Marea Britanie până la sfârșitul războiului, Hess a fost judecat la Nürnberg după război împreună cu alți naziști de top. Pentru că nu a asistat la cei mai cumpliți ani ai atrocităților naziste și a căutat pacea în 1941, a fost condamnat la închisoare pe viață. A fost deținut în închisoarea Spandau din Berlin, iar URSS, Statele Unite, Marea Britanie și Franța au împărțit responsabilitatea pentru a-l păzi.
La 17 august 1987, a fost găsit mort strangulat într-o cabană din curtea de exerciții a închisorii Spandau. Se pare că s-a sufocat cu un cablu electric pe care l-a găsit acolo. Unii au suspectat că ar fi vorba de o crimă.