Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 17 august 1987: Moare Rudolf Hess, ultimul om de încredere în viață al lui Hitler
Articole online

17 august 1987: Moare Rudolf Hess, ultimul om de încredere în viață al lui Hitler

rudolf hess

Rudolf Hess, fostul adjunct al liderului nazist Adolf Hitler, este găsit mort strangulat în închisoarea Spandau din Berlin, la vârsta de 93 de ani, aparent fiind victima unei sinucideri. Hess a fost ultimul membru supraviețuitor al cercului intim al lui Hitler și singurul deținut la Spandau din 1966.

17 august 1987: Moare Rudolf Hess, ultimul om de încredere în viață al lui Hitler

Hess, un adept timpuriu și devotat al nazismului, a participat la „Puciul de la Berărie” eșuat al lui Hitler din 1923. A evadat în Austria, dar s-a întors de bunăvoie în Germania pentru a i se alătura lui Hitler în închisoarea Landsberg. În timpul celor opt luni petrecute în închisoare, Hitler i-a dictat lui Hess povestea vieții sale – Mein Kampf.

În 1933, Hess a devenit vicelider al partidului nazist, dar Hitler și-a pierdut ulterior încrederea în capacitatea sa de conducere și l-a pus pe locul al doilea în linia de succesiune, după Hermann Goering.

În mai 1941, Hess a furat un avion și a aterizat în Scoția într-o misiune autointitulată de negociere a păcii între Marea Britanie și Germania. A fost imediat arestat de autoritățile britanice. Propunerea sa de pace – la care nu a primit niciun răspuns din partea britanicilor – era în esență aceeași cu oferta de pace făcută de Hitler în iulie 1940: încetarea ostilităților cu Marea Britanie și imperiul său în schimbul unei mâini libere a Germaniei pe continentul european.

Cu toate acestea, până în mai 1941, Germania pierduse Bătălia din Marea Britanie, iar Hitler l-a condamnat pe bună dreptate pe Hess pentru că suferea de „iluzii pacifiste”, crezând că o Mare Britanie reînviată va face pace.

Reținut în Marea Britanie până la sfârșitul războiului, Hess a fost judecat la Nürnberg după război împreună cu alți naziști de top. Pentru că nu a asistat la cei mai cumpliți ani ai atrocităților naziste și a căutat pacea în 1941, a fost condamnat la închisoare pe viață. A fost deținut în închisoarea Spandau din Berlin, iar URSS, Statele Unite, Marea Britanie și Franța au împărțit responsabilitatea pentru a-l păzi.

La 17 august 1987, a fost găsit mort strangulat într-o cabană din curtea de exerciții a închisorii Spandau. Se pare că s-a sufocat cu un cablu electric pe care l-a găsit acolo. Unii au suspectat că ar fi vorba de o crimă.

Registration

Aici iti poti reseta parola