Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 16 noiembrie 1532: Francisco Pizarro îl prinde în capcană pe împăratul incaș Atahualpa
Articole online

16 noiembrie 1532: Francisco Pizarro îl prinde în capcană pe împăratul incaș Atahualpa

împărat

16 noiembrie 1532: Francisco Pizarro îl prinde în capcană pe împăratul incaș Atahualpa

Până în 1532, Imperiul Inca era implicat într-un război civil care a decimat populația și a divizat loialitatea oamenilor. Atahualpa, fiul mai mic al fostului conducător incaș Huayna Capac, tocmai îl detronase pe fratele său vitreg Huascar și se afla în mijlocul reunificării regatului său când Pizarro a sosit în 1531, cu sprijinul regelui spaniol Carol al V-lea. În drum spre capitala incașă, Pizarro a aflat de război și a început să recruteze soldați încă loiali lui Huascar.

Pizarro l-a întâlnit pe Atahualpa chiar lângă Cajamarca, un mic oraș incaș ascuns într-o vale a Anzilor. Trimițându-l pe fratele său Hernan ca emisar, Pizarro l-a invitat pe Atahualpa să se întoarcă la Cajamarca pentru un ospăț în onoarea ascensiunii lui Atahualpa la tron. Deși avea aproape 80.000 de soldați cu el în munți, Atahualpa a consimțit să participe la ospăț cu doar 5.000 de oameni neînarmați. A fost întâmpinat de Vicente de Valverde, un călugăr care călătorea cu Pizarro. În timp ce oamenii lui Pizarro stăteau la pândă, Valverde l-a îndemnat pe Atahualpa să se convertească și să-l accepte pe Carol al V-lea ca suveran. Atahualpa a refuzat cu furie, ceea ce l-a determinat pe Valverde să dea semnalul pentru ca Pizarro să deschidă focul. Blocați în spații înguste, soldații incași panicați au devenit o pradă ușoară pentru spanioli. Oamenii lui Pizarro i-au măcelărit pe cei 5.000 de incași în doar o oră.

Pizarro însuși a suferit singura rană a spaniolilor: o tăietură la mână suferită în timp ce îl salva pe Atahualpa de la moarte

Dându-și seama că Atahualpa era inițial mai valoros viu decât mort, Pizarro l-a ținut pe împărat în captivitate în timp ce își făcea planuri de preluare a imperiului său. Ca răspuns, Atahualpa a apelat la lăcomia răpitorilor săi, oferindu-le o cameră plină de aur și argint în schimbul eliberării sale. Pizarro a consimțit, dar după ce a primit răscumpărarea, Pizarro l-a adus pe Atahualpa sub acuzația de instigare la rebeliune. Până la acel moment, Atahualpa își jucase rolul său în pacificarea incașilor în timp ce Pizarro își asigura puterea, iar Pizarro l-a considerat de unică folosință. Atahualpa urma să fie ars pe rug – spaniolii credeau că aceasta era o moarte potrivită pentru un păgân – dar, în ultimul moment, Valverde i-a oferit împăratului clemență dacă acesta se convertea. Atahualpa s-a supus, doar pentru a fi executat prin strangulare. Ziua a fost 29 august 1533.

Luptele dintre spanioli și incași aveau să continue și după moartea lui Atahualpa, pe măsură ce Spania își consolida cuceririle. Cu toate acestea, victoria îndrăzneață a lui Pizarro la Cajamarca a marcat efectiv sfârșitul Imperiului Inca și începutul colonizării europene a Americii de Sud.

Registration

Aici iti poti reseta parola