Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 16 decembrie 1914: Germanii bombardează porturile englezești Hartlepool și Scarborough
Articole online

16 decembrie 1914: Germanii bombardează porturile englezești Hartlepool și Scarborough

flota

16 decembrie 1914: Germanii bombardează porturile englezești Hartlepool și Scarborough

Bombardamentul a durat aproximativ o oră și jumătate, provocând moartea a peste 130 de civili și rănirea altor 500. Acesta avea să declanșeze un răspuns condamnabil din partea presei britanice, care a arătat incidentul ca pe un alt exemplu de brutalitate germană. Cu toate acestea, marina germană a considerat cele două orașe portuare drept ținte valide datorită statutului lor fortificat.

Două baterii de apărare din Hartlepool au răspuns la atacuri, avariind trei dintre navele germane, inclusiv crucișătorul greu Blucher. Escadrila lui Hipper a sperat să atragă forțele britanice pentru a le urmări prin apele proaspăt împânzite de mine. O altă flotă germană, comandată de amiralul Friedrich von Ingenohl, aștepta în larg pentru a oferi sprijin. Cu toate acestea, nu a avut loc o confruntare majoră, deoarece britanicii au decis să păstreze în port cea mai mare parte a flotei lor – redusă de trimiterea principalelor crucișătoare pentru a urmări periculoasa escadrilă a amiralului Maximilian von Spee.

O încercare a escadrilei de recunoaștere, o lună mai târziu, de a repeta tacticile folosite pentru a-i surprinde pe britanici la Scarborough și Hartlepool a dus la Bătălia de la Dogger Bank, în care escadrila lui Hipper a fost învinsă, dar a reușit să evite capturarea.

atac naval

Registration

Aici iti poti reseta parola