Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 15 octombrie 1917: Dansatoarea și spioana Mata Hari este executată
Articole online

15 octombrie 1917: Dansatoarea și spioana Mata Hari este executată

mata-hari

15 octombrie 1917: Dansatoarea și spioana Mata Hari este executată

Ea a venit pentru prima dată la Paris în 1905 și și-a găsit faima ca artistă de dansuri de inspirație asiatică. În curând a început să facă turnee în toată Europa, povestind cum s-a născut într-un templu sacru indian și cum a fost învățată dansuri străvechi de către o preoteasă care i-a dat numele Mata Hari, ceea ce înseamnă „ochiul zilei”.

În realitate, Mata Hari s-a născut într-un orășel din nordul Olandei, în 1876, iar numele ei real era Margaretha Geertruida Zelle. Și-a dobândit cunoștințele superficiale despre dansurile indiene atunci când a locuit timp de câțiva ani în Malaezia cu fostul ei soț, care era scoțian în armata colonială olandeză. Indiferent de autenticitatea ei, a umplut sălile de dans și teatrele de operă din Rusia până în Franța.

A devenit o curtezană celebră, iar odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, catalogul ei de amanți a început să includă ofițeri militari de rang înalt de diferite naționalități. În februarie 1917, autoritățile franceze au arestat-o pentru spionaj și au încarcerat-o la închisoarea St. Lazare din Paris. Într-un proces militar desfășurat în iulie, a fost acuzată că a dezvăluit detalii despre noua armă a Aliaților, tancul, ceea ce a dus la moartea a mii de soldați. A fost declarată vinovată și condamnată la moarte, iar la 15 octombrie a refuzat să fie legată la ochi și a fost împușcată de un pluton de execuție la Vincennes.

Există unele dovezi că Mata Hari a acționat ca spion german și, pentru o perioadă, ca agent dublu pentru francezi, dar germanii au considerat-o un agent ineficient care a produs puține informații de valoare. Procesul ei militar a fost plin de prejudecăți și dovezi circumstanțiale și este probabil că autoritățile franceze au prezentat-o drept „cea mai mare spioană a secolului” pentru a distrage atenția de la pierderile uriașe suferite de armata franceză pe frontul de vest.

Registration

Aici iti poti reseta parola