Evenimentul Istoric > Articole online > 14 și 16 iunie 1990 – Ambele cuvântări ale lui Iliescu către mineri
Articole online

14 și 16 iunie 1990 – Ambele cuvântări ale lui Iliescu către mineri

Ambele cuvântări ale lui Iliescu către mineri, acum 30 de ani, de dinainte și de după măcelul din Capitală: „Vreau să vă mulțumesc pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-ați demonstrat în aceste zile”.

„Mă adresez dv. de astă dată, mulţumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care şi de astă dată l-aţi dat LA CHEMAREA NOASTRĂ!

Mulţumesc de asemenea tuturor celorlalte delegaţii din judeţe care au venit şi s-au adăugat acestor forţe solidare ale muncitorimii române.

Îi rugăm pe ceilalţi să rămână aici în piaţă. Delegaţia de mineri, în frunte cu dl. Cozma, se va deplasa spre Piaţa Universităţii pe care vrem să o REOCUPAȚI dumneavoastră. (urale, aplauze si ovaţii prelungite, aclamaţii)

Aşa cum aţi văzut, de astă dată, avem de-a face cu elemente, cu elemente de-a dreptul fasciste (aclamaţii), care ieri s-au dedat la acte de vandalism, după ce, în cursul dimineţii de ieri, 13 iunie, forţe organizate de ordine publică au curăţit, ăăă, Piaţa Universităţii, la propriu, adică, după ce au evacuat o serie de elemente care zăceau pe spaţiul verde, au eliminat tot spaţiul, s-au apucat de curăţirea zonei, pentru că a rămas mizerie în urma acestora, s-au apucat să cureţe carosabilul, să spele, să pregătească pentru circulaţie.

În după amiaza zilei de ieri, grupuri organizate de elemente incitate, multe din ele drogate, înarmate cu diverse elemente contondente, cu bare, cu lanţuri, cu pietre, cu cărămizi, cu ţigle, au atacat cordoanele de poliţişti, ăă, înarmate cu sticle incendiare, au dat foc la autobuze, la maşini şi apoi, grupuri, s-au îndreptat spre clădirea poliţiei pe care au incendiat-o, spre clădirea Ministerului de interne, spre seară, precum ştiţi, au invadat şi clădirea televiziunii care a trebuit să-şi întrerupă emisiunea.

În cursul serii, ăă, grupuri de muncitori, de poliţişti şi, ăă, ostaşi, au reuşit să re-elibereze televiziunea şi spaţiul din jurul acesteia. Peste noapte au fost eliberate clădirile poliţiei şi ale ministerului de interne.

Unii dintre ei, ăăă, s-au reîntors în Piaţa Universităţii.

Acum, spre dimineaţă, se pare, se pare că din nou au evacuat-o, au părăsit-o. Sunt acolo câteva formaţiuni de paraşutişti şi poliţişti.

V-am ruga pe dv. minieri care sunteţi grupaţi, organizaţi, să vă îndreptaţi în coloană pe bulevard, până la Piaţa Universităţii, pe care s-o OCUPAȚI DEFINITIV dumneavoastră. (urale, ovaţii, aclamaţii ) după care, în conlucrare cu forţele de ordine, vă rugăm să asiguraţi paza pieţii Universităţii, pentru ca să se efectueze, să se efectueze lucrări de curăţire şi de redare a circulaţiei acestui nod (încercare de urale întrerupte).

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola