Evenimentul Istoric > Articole online > 14 și 16 iunie 1990 – Ambele cuvântări ale lui Iliescu către mineri
Articole online

14 și 16 iunie 1990 – Ambele cuvântări ale lui Iliescu către mineri

Ambele cuvântări ale lui Iliescu către mineri, acum 30 de ani, de dinainte și de după măcelul din Capitală: „Vreau să vă mulțumesc pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-ați demonstrat în aceste zile”.

Pentru cei ce au uitat (sau, poate, nici nu știu) prezentăm aici două file din istoria dramatică a României post-decembriste: cuvântarea lui Ion Iliescu din zorii zilei de 14 iunie 1990 și cea de dinainte de plecarea lor din București, de la Romexpo.

Reamintim că Ion Iliescu își petrece și azi liniștit zilele în zona rezidențială exclusivistă a nomenclaturiștilor burgheziei roșii – Cartierul Primăverii -, fără ca Justiția Română să-l fi adus măcar pentru vreo clipă, în instanță, în ultimii 30 de ani.

Unitățile  Jandarmeriei, fostele trupe de Securitate

Operațiunea securistică de tip sovietic din 13 iunie 1990 și Mineriada din 14 – 15 iunie au întors România din drumul ei firesc și au produs morți, răniți și mutilați pe viață, răpiri, arestări abuzive, dețineri ilegale și torturi incalificabile, chiar în Unitățile militare ale Jandarmeriei, fostele trupe de Securitate, și sub ochii procurorilor-anchetatori. Dintre acești procurori, neinculpați vreodată, nu a lipsit vocala sorosită de azi Monica Macovei, dar care atunci când a ieșit de pe poarta lagărului de la Magurele, unde fusese trimisă special cu misiune chiar de către procurorul general al Republicii, Gheorghe Robu, a rămas doar mucles.

Discursul adresat minerilor de Ion Iliescu din balconul Guvernului, din Piaţa Victoriei:

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola