Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 13 octombrie 1943: Italia declară război Germaniei
Articole online

13 octombrie 1943: Italia declară război Germaniei

prizonieri

13 octombrie 1943: Italia declară război Germaniei

Odată cu înlăturarea lui Mussolini de la putere și prăbușirea guvernului fascist în iulie, generalul Pietro Badoglio, fostul șef de stat major al lui Mussolini și cel care a preluat puterea în locul Duce-ului la cererea regelui Victor Emanuel, a început să negocieze cu generalul Eisenhower cu privire la o predare condiționată a Italiei către Aliați. Aceasta a devenit un fapt la 8 septembrie, noul guvern italian permițând Aliaților să debarce la Salerno, în sudul Italiei, în încercarea de a-i învinge pe germani înapoi în peninsulă.

Germanii au intrat și ei în acțiune. Încă de când Mussolini începuse să se clatine, Hitler își făcuse planuri de a invada Italia pentru a-i împiedica pe Aliați să câștige un punct de sprijin care i-ar fi plasat la o distanță ușoară de Balcanii ocupați de germani. În ziua capitulării Italiei, Hitler a lansat Operațiunea Axis, de ocupare a Italiei. În timp ce trupele germane intrau în Roma, generalul Badoglio și familia regală au fugit la Brindisi, în sud-estul Italiei, pentru a înființa un nou guvern antifascist.

La 13 octombrie, Badoglio a pus în mișcare următoarea etapă a acordului său cu Eisenhower, cooperarea deplină a trupelor italiene în operațiunea aliată de cucerire a Romei de la germani. A fost o acțiune extrem de lentă, descrisă de un general britanic ca fiind „o muncă îndelungată în Italia”. Vremea nefavorabilă, calculul greșit de a începe operațiunea de la atât de departe în sudul peninsulei și practica „consolidării”, stabilirea unei baze de operațiuni solide și alăturarea diviziilor de fiecare dată când o nouă regiune era capturată, au făcut ca întrecerea pentru Roma să fie mai degrabă o etapă extrem de dificilă. Dar când s-a terminat, iar Roma a fost din nou liberă, generalul Badoglio avea să facă încă un pas în eliberarea Italiei de trecutul său fascist – avea să se retragă din funcție.

Registration

Aici iti poti reseta parola