După ce la 7 august 1940 guvernul ungar înaintase guvernului român un Aide-mémoire prin care cerea soluţionarea ,,problemelor teritoriale” şi după ce guvernul român răspunsese la 10 august, tot printr-un Aide-mémoire, că aprecia ca fiind oportună ,,deplasarea de frontieră” (pentru a mări ,,spaţiul vital” al statelor care au de repatriat în cadrul lor teritorial conaţionali care s-ar afla în cadrul teritorial al unui alt stat”), guvernul ungar răspunde, printr-un nou document, relevând ,,spiritul de realitate” (?!?) al guvernului român şi făcând cunoscut că va delimita ,,printr-o nouă linie de frontieră” spaţiul vital al Ungariei. Mai precis va face cunoscut teritoriul pe care îl revendica de la România.
11 august 1940. Guvernul ungar este mulţumit de răspunsul guvernului român
Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, distinsul istoric Alesandru Duțu expune situația dificilă în care se afla România în vara anului 1940. Redăm mai jos notele istoricului militar:
• ,,Guvernul ungar se felicită de a fi avut încredere în bunăvoinţa guvernului român în vederea reglementării cel mai repede cu putinţă a problemelor teritoriale existente între cele două state…
Spiritul de realitate al guvernului român se manifestă în mod concludent în fraza de Aide-mémoire-ul român din 10 august, care zice între altele: «deplasarea de frontieră nu poate fi oportună decât în măsura în care poate mări spaţiul vital al statelor etc.».
De altfel, acesta este scopul pe care îl urmăreşte Aide-mémoire-ul guvernului ungar din 7 august. Este însă o dovadă istorică că e vorba de un adevărat spaţiu vital pe care guvernul ungar îşi va îngădui să-l delimiteze printr-o nouă linie de frontieră, care, după părerea sa, va fi potrivită de a asigura pacea şi amiciţia durabilă dintre Ungaria şi România…
Guvernul ungar împărtăşeşte şi punctul de vedere al guvernului român că trebuie aşezate cele două state ale noastre în situaţia de a fi cât mai omogene din punct de vedere etnic, cuprinzând în limitele frontierelor lor cel mai mare număr posibil de naţionali.
Guvernul ungar este fericit de a fi de acord cu guvernul român de a face să înainteze negocierile şi se grăbeşte a numi pe delegatul său în persoana Excelenţei Sale domnul Andrei Hory, consilier intim regal ungar, trimis extraordinar şi ministru plenipoteniar, care va fi însoţit de un ofiţer de stat major ungar”.
