Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ziua în care Reagan a glumit despre bombardarea Uniunii Sovietice în timp ce testa microfonul
Articole online

Ziua în care Reagan a glumit despre bombardarea Uniunii Sovietice în timp ce testa microfonul

reagan

11 august 1984: Reagan glumește despre bombardarea Rusiei

Deși mulțimea de presă și consilierii săi prezenți au râs la gluma evidentă, comentariul i-a enervat pe liderii opoziției democrate și pe cei care se temeau deja de poziția dură pe care Reagan o afișase față de URSS de la preluarea mandatului în 1981. Alții au respins pur și simplu remarca sa, care a venit într-un moment de tensiuni sporite între SUA și Rusia, ca pe un moment de prost gust.

Retorica dură și anticomunistă a lui Reagan și politica sa de creștere a cheltuielilor americane pentru apărare contrastau cu politicile sovietice ale foștilor președinți Nixon, Ford și Carter, care încercaseră să cultive relații îmbunătățite cu Rusia sovietică în termeni prietenoși, oferind schimburi culturale și tehnologice. În retrospectivă, mulți analiști consideră că politicile de duritate ale lui Reagan sunt responsabile pentru faptul că i-a speriat pe ruși, determinându-i să cheltuiască mai mult pentru armata lor doar pentru a ține pasul cu cheltuielile militare americane – fapt care a dus probabil la prăbușirea economiei rusești și, prin extensie, a sistemului politic comunist al țării.

Deși Reagan, un fost actor, era cunoscut pentru felul său inteligent de a folosi cuvintele, gluma cu „bombardarea Rusiei” a fost considerată de mulți ca fiind o gafă politică jenantă – nu prima din cariera sa.

În 1969, în timp ce era guvernator al Californiei, Reagan a răspuns studenților protestatari de la Universitatea California din Berkeley spunând „dacă trebuie să fie o baie de sânge, atunci să terminăm odată cu ea”. Printre comentariile sale mai ingenioase se numără o comparație între politică și prostituție și gluma din campania din 1980 „o recesiune este atunci când vecinul tău își pierde locul de muncă. O depresiune este atunci când tu îl pierzi pe al tău. Iar redresarea este atunci când Jimmy Carter și-o pierde pe a lui”.

Chiar și după o tentativă de asasinat în martie 1981, Reagan nu și-a pierdut niciodată simțul umorului. Primul lucru pe care i l-a spus soției sale Nancy când a ajuns la spital a fost „dragă, am uitat să mă feresc”. 

Deși nu se știe ce au crezut liderii sovietici despre gluma lui Reagan, comentariul a colorat opinia unor americani despre Reagan, a cărui rată de aprobare a suferit o ușoară scădere în urma incidentului, ceea ce a sporit temporar speranțele electorale ale candidatului democrat la președinție Walter Mondale.

Reagan și-a revenit și l-a învins pe Mondale; el și-a început al doilea mandat în 1985.

Registration

Aici iti poti reseta parola