Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Omul care l-a împușcat pe Reagan este pe cale de a fi eliberat
Articole online

Omul care l-a împușcat pe Reagan este pe cale de a fi eliberat

Punct ochit, punct lovit

Un judecător federal a declarat că John Hinckley Jr., care a încercat să-l asasineze pe Ronald Reagan în urmă cu 40 de ani, poate fi eliberat de toate restricțiile rămase dacă va continua să respecte regulile stabilite anterior.

Ronald Reagan a fost împușcat și rănit de John Hinckley Jr. în momentul în care părăsea hotelul Hilton din Washington pe 30 martie 1981. Judecătorul instanței din district, Paul L Friedman, a declarat în timpul unei ședințe de 90 de minute că va emite decizia sa finală în timpul acestei săptămâni.

„Dacă nu ar fi încercat să-l omoare pe președinte, ar fi fost eliberat necondiționat cu mult timp în urmă”, a spus Friedman. „Dar toată lumea se simte confortabil după ce au fost efectuate toate studiile, analizele și interviurile cu domnul Hinckley.”

Friedman a spus că planul era să-l elibereze pe Hinckley încă din luna iunie, dacă acesta era stabil mental și continua să respecte regulile emise de instanța de care au fost impuse, după ce a părăsit spitalul din Washington în 2016, pentru a fi mutat în Williamsburg, Virginia.

Din momentul în care Hinckley, în vârstă de 66 de ani, s-a mutat la Williamsburg în 2016, condițiile impuse de instanță au inclus medici și terapeuți care îi supravegheau medicația și tot ei decideau cât de des participa la sesiunile de terapie individuală și de grup.

Restricțiile puse de instanță

Hinckley nu putea deține o armă și nici nu putea lua contact cu copiii lui Reagan sau cu alți membri ai familiei acestuia. Restricțiile impuse de instanță au inclus inclusiv monitorizarea parolelor computerului lui Hinckley.

Avocatul său, Barry Levine, a cerut eliberarea necondiționată, spunând că Hinckley nu mai reprezintă o amenințare. O evaluare a riscului de violență din 2020 a concluzionat că Hinckley nu ar reprezenta un pericol.

Guvernul Statelor Unite s-a opus încetării restricțiilor și a cerut părerea unui expert pentru a stabili dacă Hinckley ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru alții. Rezultatele unei astfel de examinări nu au fost depuse în instanță.

Când Hinckley l-a rănit pe cel de-al 40-lea președinte american în fața unui hotel din Washington, tragerile l-au paralizat pe secretarul de presă al lui Reagan, James Brady, care a murit în 2014. Hinckley a rănit și un agent al serviciului secret, Timothy McCarthy și un ofițer de poliție din Washington, Thomas Delahanty.

Instanța a considerat că Hinckley suferea de psihozi acută și l-au găsit nevinovat din cauza bolii psihice de care suferea, spunând că are nevoie de tratament și nu de o viață trăită în închisoare.

Registration

Aici iti poti reseta parola