Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zi istorică în Marea Britanie! Regele Carol al III-lea a fost încoronat în Westminster Abbey
Articole online

Zi istorică în Marea Britanie! Regele Carol al III-lea a fost încoronat în Westminster Abbey

King Charles III

Zi istorică în Marea Britanie! Regele Carol al III-lea a fost încoronat în Westminster Abbey

Într-o ceremonie plină de fast, „ciudățenii” și tradiții străvechi, Regele Carol al III-lea, cel de-al 62-lea monarh al Marii Britanii, a fost încoronat sâmbătă în mod oficial șef de stat al Regatului Unit și al celor 14 regate din Commonwealth.

Regele, care îi succede regretatei sale mame, regina Elisabeta a II-a, a fost încoronat la Westminster Abbey din Londra, alături de soția sa, Camilla, în cadrul unei ceremonii de două ore la care au participat lideri mondiali, membri ai familiei regale, demnitari străini, lideri religioși și șefi de stat.

Evenimentul istoric a fost supervizat de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și a fost punctat de ritualuri și obiecte care datează de secole.

Printre acestea s-au numărat jurăminte, pinteni, o Sabie de ofrandă din bijuterii, diverse sceptre și un glob. Regele a fost uns cu ulei sfânt prin intermediul unei linguri de încoronare, în timp ce publicului spectator i s-a oferit șansa de a-și declara loialitatea.

Printre cei 2.000 de invitați s-au numărat președintele francez Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte. Prima doamnă Jill Biden, soția președintelui american Joe Biden, a fost, de asemenea, prezentă, însoțită de nepoata sa, Finnegan. Ele au purtat ținute albastre, respectiv aurii, interpretate ca un sprijin pentru Ucraina, ale cărei steaguri au aceleași culori.

Președintele american a ales să nu participe, dar a scris pe Twitter:

„Felicitări regelui Carol al III-lea și reginei Camilla cu ocazia încoronării lor. Prietenia de durată dintre SUA și Marea Britanie este o sursă de putere pentru ambele noastre popoare. Sunt mândru că Prima Doamnă reprezintă Statele Unite pentru această ocazie istorică”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a stat alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, în ciuda tensiunilor de lungă durată dintre cei mai importanți doi politicieni de la Bruxelles. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost, de asemenea, prezentă în congregație.

Trimisul prezidențial special al SUA pentru climă, John Kerry, a fost văzut vorbind pentru scurt timp cu fostul viceprim-ministru britanic Nick Clegg, în prezent președinte pentru afaceri globale la Meta.

Regele Carol a fost o viață întreagă un militant pentru mediu

Prim-ministrului britanic Rishi Sunak i s-au alăturat membri de rang înalt ai cabinetului său, precum și toți predecesorii săi în viață, inclusiv Tony Blair, Boris Johnson și Liz Truss – aceasta din urmă a servit în Downing Street doar 49 de zile anul trecut. Liderul Camerei Comunelor, Penny Mordaunt, membră a cabinetului lui Sunak, a avut un rol principal în cadrul ceremoniei, purtând sabia de stat datorită rolului său ceremonial de lord președinte al Consiliului privat.

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist din opoziția britanică, a stat alături de liderul liberal-democraților, Ed Davey, în timp ce liderii națiunilor descentralizate din Regatul Unit au fost, de asemenea, prezenți. Prințul Harry a fost așezat printre membrii familiei regale britanice, deși soția sa, Meghan Markle, a rămas în California cu copiii lor.

De asemenea, au fost prezenți președinții Germaniei și Italiei, Frank-Walter Steinmeier și Sergio Mattarella, vicepreședintele Chinei, Han Zheng, și premierul Pakistanului, Shehbaz Sharif. Prezența lui Han a fost un subiect de controversă în Marea Britanie, din cauza rolului său central în represiunea Chinei asupra Hong Kong-ului.

De asemenea, au fost prezenți lideri din cele 14 națiuni din Commonwealth pentru care Charles este șef de stat, printre care premierul canadian Justin Trudeau, premierul australian Anthony Albanese și cel neozeelandez Chris Hipkins, precum și reprezentanți din Grenada, Papa Noua Guinee, Bahamas și alții.

Celebrități precum cântăreața Katy Perry, bucătarul Jamie Oliver, actrița Emma Thompson și duo-ul de televiziune britanic Ant și Dec au luat, de asemenea, loc în Abbey.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola