Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Planul Marshall pentru Marea Britanie, o iluzie pentru a menține statutul de putere globală
Articole online

Planul Marshall pentru Marea Britanie, o iluzie pentru a menține statutul de putere globală

Planul Marshall

Planul Marshall pentru Marea Britanie, o iluzie pentru a menține statutul de putere globală

Poate cel mai persistent și durabil mit din istoria modernă a Marii Britanii este acela că țara a avut o perioadă dificilă, în comparație cu vecinii săi europeni, în urma Planului Marshall, schema de generozitate americană care a finanțat reconstrucția Europei occidentale devastată de război.

Germania de Vest a primit din partea Statelor Unite 1,7 miliarde de dolari din ajutorul postbelic, pe care l-a investit în principal în capital și infrastructură, deschizând calea pentru Wirtschaftswunder, miracolul economic postbelic care a transformat țara într-o putere manufacturieră, care, chiar și după costul considerabil al reunificării din 1990, a fost menținută.

Marea Britanie, în calitate de învingătoare, a avut un „sentiment de justiție îndeplinită”-  și să nu uităm natura regimului pe care ea și Imperiul său au ajutat să îl învingă – dar, ca o dovadă a sacrificiului făcut, a încheiat conflictul cu o economie care semăna mai degrabă cu cea a unei națiuni învinse sau ocupate.

Împrumutase deja 4 miliarde de dolari pentru a-și menține statutul global, în urma retragerii aranjamentului de împrumut-închiriere cu SUA.

Acest împrumut uriaș aproape că se epuizase în 1947, anul în care George Marshall, secretarul de stat al SUA, și-a prezentat Programul european de redresare.

Marea Britanie s-a descurcat bine cu acesta, devenind cel mai mare beneficiar european al Planului Marshall. A primit 2,7 miliarde de dolari – cu un miliard de dolari mai mult decât Germania de Vest. Dar, spre deosebire de fostul său dușman divizat, Marea Britanie a folosit doar o treime din banii lui Marshall pentru investiții de capital, alocând o sumă considerabil mai mare pentru construirea unui stat social extins. Germania de Vest, poate mai sensibilă, a acordat prioritate creării de prosperitate.

De asemenea, Marea Britanie a cheltuit bani și pentru forțele sale armate – care atunci erau în număr de două milioane. Menținerea armatei a permis Marii Britanii, o țară forțată să se retragă din Imperiul său, să continue să pretindă că este încă o putere globală, egală cu aliații săi din timpul războiului, Uniunea Sovietică și SUA. Pentru unii britanici, această iluzie a rămas mult timp moștenită.

Impactul Planului Marshall

Este interesant faptul că în deceniile care au trecut de la punerea sa în aplicare, adevăratul beneficiu economic al Planului Marshall a fost subiectul multor dezbateri. Într-adevăr, rapoartele de la acea vreme sugerează că, în momentul în care planul a intrat în vigoare, Europa de Vest era deja pe drumul spre redresare.

Totuși, în pofida investiției semnificative din partea Statelor Unite, fondurile furnizate în cadrul Planului Marshall au reprezentat mai puțin de 3 % din veniturile naționale combinate ale țărilor care le-au primit. Acest lucru a dus la o creștere relativ modestă a PIB-ului în aceste țări în perioada de patru ani în care planul a fost în vigoare.

Acestea fiind spuse, până în ultimul an al planului, 1952, creșterea economică în țările care primiseră fonduri depășise nivelurile de dinainte de război, un indicator puternic al impactului pozitiv al programului, cel puțin din punct de vedere economic.

Registration

Aici iti poti reseta parola