Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zelenski se teme că ucrainenii își vor pierde dorința de a lupta și îl vor împinge să negocieze cu Moscova dacă Bakhmut cade
Articole online

Zelenski se teme că ucrainenii își vor pierde dorința de a lupta și îl vor împinge să negocieze cu Moscova dacă Bakhmut cade

zelenski

Zelenski se teme că ucrainenii își vor pierde dorința de a lupta și îl vor împinge să negocieze cu Moscova dacă Bahmut cade

Într-un nou interviu, Zelenski a declarat pentru Associated Press că, dacă forțele rusești ar cuceri orașul din estul Ucrainei, el ar simți rapid presiuni din partea întregii lumi și a ucrainenilor. „Societatea noastră se va simți obosită”, a spus Zelenski. „Societatea noastră mă va împinge să am un compromis cu ei”.

Kievul a respins apelurile la discuții cu Moscova, în timp ce forțele rusești continuă să lanseze atacuri, inclusiv în zone civile. Guvernul ucrainean a declarat în repetate rânduri că nu va fi de acord cu niciun termen care să îi ceară să cedeze teritoriu Rusiei. Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a anexa patru teritorii ucrainene în septembrie a întărit poziția Kievului în această privință și a făcut mai puțin probabilă perspectiva unor negocieri.

Bakhmut a cunoscut unele dintre cele mai aprige lupte din război.

Lupta pentru oraș a durat șapte luni, ceea ce o face cea mai lungă bătălie din război.

Dar SUA a minimalizat importanța strategică a orașului, care avea o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război. Iar analiști militari de top au sugerat că Ucraina își afectează capacitatea de a lansa o altă contraofensivă prin faptul că dedică personal și resurse valoroase pentru a ține Bahmut. Dar Zelenski și consilierii săi militari de top au susținut că nu își retrag forțele, iar liderul ucrainean pare mai preocupat de costurile simbolice ale pierderii orașului decât de consecințele strategice.

Dacă Rusia câștigă la Bahmut, aceasta ar oferi Moscovei prima victorie pe câmpul de luptă din ultimele luni, iar Putin ar putea „vinde această victorie Occidentului, societății sale, Chinei, Iranului”, a declarat Zelenski pentru Associated Press. „Dacă va simți puțin sânge – va mirosi că suntem slabi – va împinge, va împinge, va împinge”.

Forțele rusești ocupă în prezent aproximativ 65% din Bahmut, după ce au cucerit încă cinci procente din oraș în ultima săptămână, potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului, care a urmărit îndeaproape războiul din Ucraina.

Registration

Aici iti poti reseta parola