Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zelenski, rețelele de socializare și războiul
Articole online

Zelenski, rețelele de socializare și războiul

Zelenski

Zelenski, rețelele de socializare și războiul

Zelenski a reușit să atragă simpatia unei mari părți a lumii, în același timp dovedind că era hotărât să lupte pentru țara lui. Războiul din Ucraina este unul atipic, un război aproape în direct, căci o mare parte a lumii, indiferent de zona în care se află, e la curent cu ceea ce se întâmplă în Ucraina prin intermediul rețelelor de socializare. Ar fi reușit Zelenski să obțină atâta capital de imagine fără rețelele de socializare?

Este clar că a fost o politică deliberată, încă din primele zile mașinăria de propagandă fiind pusă în funcțiune. De altfel, Zelenski și echipa știau din vremea campaniei cât de eficientă este politica pe internet. Prin mesaje scurte, transmise zilnic, cu o informație rezumată și livrată rapid, Zelenski s-a menținut în atenția tuturor, mai ales a ucrainenilor.

Un actor, un om care știe cum să vehiculeze emoția, președintele ucrainean impresionează când vorbește, prin prezența sa, prin încrederea de sine, prin modalitatea de a ține discursuri în sfera rețelelor de socializare. Oferind imaginea unui patriot luptător, a unui David contra unui Goliat, Zelenski a generat, firește, o mulțime de meme. Iar acest gen de conținut nu doar amuză, ci mitizează. Mitul care s-a creat în jurul său se datorează fascinației pe care oamenii o au față de acesta. În încercarea sa de a obține ajutor din partea liderilor străini, Zelenski a ținut în fața mai multor parlamente, prin intermediul platformelor online, câte un discurs personalizat cu elemente specifice istoriei naționale ale publicului căruia se adresa, pentru ca acesta să se identifice mai ușor cu cauza ucraineană.

Pro sau contra Zelenski, un fapt e cert: președintele ucrainean a știut cum să țină lumea unită, cum să folosească instrumentele online pentru a câștiga aderenți la cauza statului pe care îl reprezintă. Mitul care s-a creat în jurul său răspunde nevoii oamenilor de a găsi un erou, de a-și pune speranța în cineva care i-ar putea salva din această situație critică. Fără rețelele de socializare soldații ar fi luptat la fel de înverșunat, însă prezența lui Zelenski a contat pe internet nu pentru lupta efectivă, militară, ci pentru cea ideologică și socială, umană.

Registration

Aici iti poti reseta parola