Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zelenski le spune forțelor rusești să fugă, în timp ce Ucraina începe contraofensiva în Kherson, primul oraș cucerit de Rusia
Articole online

Zelenski le spune forțelor rusești să fugă, în timp ce Ucraina începe contraofensiva în Kherson, primul oraș cucerit de Rusia

zelenski

Zelenski le spune forțelor rusești să fugă, în timp ce Ucraina începe contraofensiva în Kherson, primul oraș cucerit de Rusia

Orașul Kherson a fost primul oraș important capturat de Rusia în invazia sa în Ucraina, iar Zelenski a promis în mod repetat că Ucraina îl va recuceri.

Ucraina a provocat o contraofensivă timp de săptămâni, iar luni, oficialii au declarat că a început un contraatac.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului de sud al Ucrainei, a declarat că Ucraina a început „acțiuni ofensive” în regiunea Kherson și în alte câteva zone, deși nu a dat detalii.

Zelenski a declarat într-un discurs de luni seară:

„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca militarii ruși să fugă. Să plece acasă”.

El nu a menționat în mod explicit o nouă strategie de contraofensivă în discursul său

Dar el și-a repetat angajamentul de a lua înapoi toată Ucraina de la Rusia, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

„Ucraina se întoarce la ai săi. Și va returna regiunea Harkov, regiunea Luhansk, regiunea Donețk, regiunea Zaporizhzhia, regiunea Kherson, Crimeea, cu siguranță întreaga noastră zonă de apă din Marea Neagră și Marea Azov – de la insula Zmiinyi până la strâmtoarea Kerch. Acest lucru se va întâmpla. Aceasta este a noastră. Și așa cum societatea noastră înțelege acest lucru, vreau ca și ocupanții să înțeleagă acest lucru. Nu va fi loc pentru ei pe teritoriul ucrainean”.

Forțele rusești au cucerit Kherson la începutul lunii martie.

Acestea sunt acuzate că au dat oamenilor de acolo pașapoarte rusești în încercarea de a le elimina identitatea ucraineană, că au reținut lideri politici locali și i-au înlocuit cu ruși și că au reacționat dur la protestatarii ucraineni.

Rusia a anunțat, de asemenea, că intenționează să organizeze un referendum în Kherson cu privire la aderarea la Rusia, despre care oficialii ucraineni spun că este un simulacru menit să ajute Rusia să cucerească orașul cu forța.

Acest lucru a urgentat eforturile Ucrainei de a recuceri regiunea înainte ca aceasta să fie anexată.

Registration

Aici iti poti reseta parola