Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zelenski este dispus să ia în considerare unele părți din propunerile Beijingului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Articole online

Zelenski este dispus să ia în considerare unele părți din propunerile Beijingului pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Zelenski

Zelenski este dispus să ia în considerare unele părți din propunerile Beijingului pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat cu prudență eforturile Beijingului pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a declarat că ar dori să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping pentru a discuta propunerile Chinei.

Vorbind la o conferință de presă organizată vineri la Kiev pentru a marca un an de la invazia Moscovei, Zelenski a declarat că este deschis să ia în considerare unele aspecte ale „documentului de poziție” în 12 puncte publicat de Ministerul chinez de Externe. Atât NATO, cât și UE au criticat inițiativa, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmând că „China a luat partea Rusiei” în conflictul din Ucraina, potrivit POLITICO

Beijingul susține că are o poziție neutră în război, dar a mai spus că are o relație „fără limite” cu Moscova și a refuzat să critice invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Zelenski a declarat că o întâlnire cu Xi ar putea fi „utilă” pentru ambele țări și pentru securitatea globală. „Din câte știu, China respectă integritatea istorică”, a declarat el reporterilor de la Kiev.

„Faptul că Xi Jinping a început să vorbească despre Ucraina nu este rău”, a spus Zelenski, potrivit Associated Press. „Dar întrebarea este ce urmează după cuvinte. Întrebarea este în pași și unde vor duce aceștia”.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a numit propunerile chineze „nerealiste” într-un tweet de sâmbătă

Zelenski a avertizat, de asemenea, Beijingul să nu furnizeze arme Rusiei, un lucru care îngrijorează din ce în ce mai mult guvernele occidentale. China ia în considerare furnizarea de drone și muniție pentru a ajuta eforturile de război ale Moscovei în Ucraina, a declarat vineri pentru POLITICO o persoană familiarizată cu această chestiune.

„Îmi doresc foarte mult să cred că nu va livra arme Rusiei, iar pentru mine acest lucru este foarte important”, a declarat Zelenski, potrivit Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că alianța monitorizează îndeaproape activitățile Chinei, adăugând că trimiterea de către Beijing a unui ajutor letal Moscovei ar fi o „greșeală foarte mare”.

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat sâmbătă inițiativa Beijingului privind conflictul din Ucraina și a declarat că va vizita China la începutul lunii aprilie și va solicita ajutorul chinez pentru a pune capăt războiului.

„Faptul că țara se implică în eforturile de pace este un lucru bun”, a declarat Macron, potrivit presei franceze.

De asemenea, liderul francez a cerut Beijingului „să nu furnizeze arme Rusiei” și a cerut ajutorul Beijingului pentru a „exercita presiuni asupra Rusiei pentru a se asigura că nu folosește niciodată arme chimice sau nucleare și că oprește această agresiune înainte de negocieri”, potrivit rapoartelor.

Între timp, Beijingul a anunțat sâmbătă că președintele Alexander Lukașenko va efectua o vizită de stat în China în perioada 28 februarie – 2 martie. Ministerul belarus de externe a confirmat vizita planificată.

Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a sprijinit invazia Moscovei în Ucraina și a permis ca teritoriul său să fie folosit în atacul rusesc. Lukașenko a declarat săptămâna trecută că țara sa este pregătită să se alăture războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dacă va fi atacată.

Zelenski a mai spus că orice propunere de încheiere a războiului ar fi acceptabilă doar dacă ar duce la retragerea trupelor lui Putin din toate teritoriile ucrainene ocupate.

Registration

Aici iti poti reseta parola