Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zelenski contrazice Comitetul Internațional Olimpic și vrea să facă o nouă ordine: „Trebuie curățate structurile olimpice de ipocrizie”
Articole online

Zelenski contrazice Comitetul Internațional Olimpic și vrea să facă o nouă ordine: „Trebuie curățate structurile olimpice de ipocrizie”

Zelenski

Comitetul Internațional Olimpic și-a reafirmat săptămâna aceasta angajamentul ca sportivii ruși și bieloruși să poată concura.

Ucraina va demara o campanie internațională pentru a interzice sportivilor ruși să participe la Jocurile Olimpice care vor avea loc la Paris anul viitor, potrivit lui Volodimir Zelenski, președintele țării.

În timpul discursului său zilnic de la sfârșitul zilei de 27 ianuarie, liderul ucrainean a declarat că sportivilor ruși ar trebui să li se interzică participarea la Jocurile de anul viitor, chiar și sub un steag neutru. Jocurile Olimpice nu ar trebui să fie folosite pentru a permite Kremlinului să reintre în ordinea internațională, a adăugat el.

„Începem un maraton al onestității, care va avea ca scop curățarea conducerii structurilor olimpice internaționale de ipocrizie și [prevenirea] oricăror încercări de a aduce reprezentanți ai statului terorist în sportul mondial”, a declarat Zelenski.

Comentariile sale vin la câteva zile după ce Comitetul Olimpic Internațional, organismul care supraveghează competiția sportivă mondială, și-a reafirmat angajamentul că atât sportivii ruși, cât și cei din Belarus vor putea concura, în ciuda opoziției puternice din partea Ucrainei.

„Niciun atlet nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului său”, a afirmat grupul într-o declarație.

Zelenski a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron la începutul acestei săptămâni, în parte pentru a reafirma dorința Ucrainei ca Rusia să nu fie implicată în Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris, potrivit unei postări a liderului ucrainean pe Telegram.

Zelenski l-a invitat, de asemenea, pe Thomas Bach, șeful Comitetului Olimpic Internațional, să viziteze orașul Bakhmut din estul Ucrainei, devastat de război, pentru a vedea efectele umane ale invaziei continue a Rusiei.

De asemenea, președintele ucrainean este așteptat să își facă apariția la un festival de muzică care va avea loc luna viitoare în Italia, deși unii politicieni locali au criticat participarea sa, pe fondul scepticismului actual din Italia cu privire la războiul din Europa de Est.

„Mă aștept la cântece de la festivalul cântecului italian, nu la altceva”, a declarat Matteo Salvini, viceprim-ministru al țării și politician de dreapta, pentru presa locală, potrivit Reuters.

Registration

Aici iti poti reseta parola