Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum au reapărut Jocurile Olimpice după o pauză de 1500 de ani
Articole online

Cum au reapărut Jocurile Olimpice după o pauză de 1500 de ani

Vechile olimpiade

Pierre de Coubertin a fost un istoric și aristocrat francez care credea în puterea spirituală a sportului. Epoca victoriană a fost creată cu o nouă dragoste și apreciere pentru sport și competiție. Festivalurile sportive au apărut peste tot în lume, de la târgurile sportive din mediul rural englezesc și până la nașterea baseball-ului în Statele Unite, oamenii învățau, inventau și se îndrăgosteau de sport.

Prin urmare, Pierre de Coubertin a fondat Comitetul Olimpic Internațional în 1894 pentru a organiza o nouă competiție sportivă internațională care să reunească națiunile lumii în care dragostea pentru sport și competiție înlocuia celelalte probleme. Viziunea sa încă este citată când oamenii vorbesc despre spiritul olimpic și despre competiția amicală.

Înainte de Coubertin, Jocurile Olimpice Antice se desfășurau la fiecare patru ani, între orașele-state din regiunea greacă, datând din 776 î.Hr. până la încetarea lor în 393 î.Hr. După un război civil sângeros și o degradare rapidă a stabilității Imperiului Roman, Teodosie al II-lea, conducătorul Imperiului, dorea o victorie spirituală. Vechile Jocuri Olimpice din Grecia care onorau vechile tradiții și prezentau închinarea la zeii păgâni, erau o țintă ușoară pentru o victorie religioasă, motiv pentru care împăratul a interzis jocurile, anul 393 î.Hr. fiind ultima dată când s-au desfășurat Jocurile Olimpice.

Schimbarea de paradigmă

La doar doi ani de la formarea COI, primele olimpiade moderne au avut loc în Grecia, concurând 241 de sportivi din 14 națiuni. Majoritatea sportivilor erau de origine greacă, așa cum fusese și în urmă cu peste o mie de ani. Nu au existat medalii de aur, ci doar de argint și cupru.

Au existat zece categorii de competiții care au inclus atletismul, ciclismul, scrima, navigația și canotajul, tirul, înotul, tenisul, halterele și luptele. Tenisul și ciclismul au apărut datorită popularității lor din secolul al XIX-lea. Jocurile Olimpice au avut un succes răsunător iar până la sfârșitul ceremoniilor de închidere, deja au fost elaborate planuri pentru următoarele jocuri de la Paris.

Grecia a câștigat cele mai multe medalii datorită avantajului numeric, iar Statele Unite, singura națiune extraeuropeană invitată la primele jocuri olimpice a câștigat cele mai multe medalii de argint.

La început, jocurile erau limitate doar la sportivi de sex masculin, acest lucru schimbându-se destul de rapid. Primele femei au concurat la Jocurile Olimpice la Paris în 1900. Pe măsură ce a crescut popularitatea jocurilor, au fost invitate mai multe națiuni.

Într-un secol, olimpiadele s-au transformat într-un spectacol modern pe care îl cunoaștem și îl iubim cu toții. În prezent, țările se luptă pentru a câștiga dreptul de a găzdui jocurile. Toate aceste lucruri au început cu ideea unui aristocrat francez ca toate sporturile să fie pentru toți oamenii.

Registration

Aici iti poti reseta parola