Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zelenski consideră o „decizie istorică” mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pentru Putin
Articole online

Zelenski consideră o „decizie istorică” mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pentru Putin

Putin și Zelenski

Zelenski consideră o „decizie istorică” mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pentru Putin

„Aceasta este o decizie istorică, de la care va începe responsabilitatea istorică”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său de seară.

Vineri, CPI a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin ca „presupus responsabil” pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni și transferul acestora din zonele ocupate din Ucraina în Rusia, ceea ce constituie o crimă de război conform tratatului acestei instanțe.

De asemenea, Camera Preliminară a CPI a emis un al doilea mandat de arestare împotriva politicianului rus Maria Lvova-Belova, comisar prezidențial pentru drepturile copilului în Rusia, pentru aceeași acuzație.

„Astăzi, avem o decizie fundamentală a justiției internaționale într-un caz care are o perspectivă reală”, a adăugat președintele ucrainean.

„Șeful statului terorist și un alt oficial rus au devenit oficial suspecți într-o crimă de război. Deportarea copiilor ucraineni: transferul ilegal a mii dintre copiii noștri pe teritoriul statului terorist”, a spus Zelenski.

Potrivit președintelui, au existat peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni comise de Rusia în cadrul unor proceduri penale investigate de oamenii legii, dar a adăugat că „numărul real și total al deportaților ar putea fi mult mai mare”.

„Ar fi imposibil să se comită o astfel de operațiune criminală fără ordinul liderului superior al statului terorist”, a subliniat el.

„Separarea copiilor de familiile lor, privarea lor de orice oportunitate de a-și contacta rudele, ascunderea copiilor pe teritoriul Rusiei și aruncarea lor în regiuni îndepărtate – toate acestea sunt evident politica de stat a Rusiei, decizii ale statului și fapte greșite ale statului. Care începe tocmai cu cel mai mare oficial al acestui stat”, a insistat Zelenski.

Președintele ucrainean a mulțumit echipei procurorului CPI, Karim Khan, și acestei Curți Penale Internaționale „pentru integritate și voința de a aduce cu adevărat vinovații în fața justiției”.

Doar 300 de copii au fost readuși înapoi în Ucraina, afirmă Volodimir Zelenski

Până acum, a spus liderul ucrainean, a fost posibilă recuperare a puțin peste 300 de copii dintre toți cei care au fost luați cu forța.

„Este evident că vom continua să facem tot posibilul pentru asta. Să returnăm toți ucrainenii, toate femeile ucrainene, toți copiii noștri. Și pentru responsabilitatea reală a tuturor celor vinovați de această deportare, de la șeful statului terorist la toți executorii”, a spus el.

Procurorul CPI Karim Khan a identificat, în petiția sa pentru mandatul de arestare a președintelui Vladimir Putin, deportarea în Rusia a „cel puțin câtorva sute de copii luați din orfelinatele și casele de îngrijire a copiilor din Ucraina” în contextul „actelor de agresiune” ale Armatei ruse în Ucraina.

Khan a susținut că aceste acte de deportare a minorilor ucraineni în Rusia și adoptarea lor de către familiile ruse „demonstrează intenția de a elimina definitiv acești copii din propria lor țară”, un act ilegal deoarece acești minori ucraineni „erau persoane protejate” în temeiul Convențiilor de la Geneva, care reglementează dreptul internațional umanitar.

La rândul său, Rusia a calificat drept „nul din punct de vedere juridic” mandatul de arestare pentru șeful Kremlinului, Vladimir Putin, dispus de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru deportarea ilegală a copiilor și transferul acestora din zonele ocupate din Ucraina în Rusia, care este o crimă de război.

„Posibilele mandate de arestare emise de Curtea Internațională vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a scris Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Afacerilor Externe a Rusiei, pe canalul său Telegram.

Registration

Aici iti poti reseta parola