Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Republicanii îl vor salva pe Vladimir Putin! Cum se va schimba ajutorul pentru Ucraina
Articole online

Republicanii îl vor salva pe Vladimir Putin! Cum se va schimba ajutorul pentru Ucraina

Biden

Republicanii îl vor salva pe Vladimir Putin! Cum se va schimba ajutorul pentru Ucraina

Zelenski era îmbrăcat în obișnuita lui ținută kaki, dat fiind că trăiește într-un teatru de război și din respect pentru armata lui. Greene a declarat că ținuta lui a indicat o lipsă de respect pentru Biden.

Greene nu-l place pe Zelenski pentru că fostul președinte Donald Trump nu-l place. Trump nu-l place pe Zelenski pentru că acesta i-a respins presupusa tentativă de mituire. Președinte fiind, Trump l-a sunat pe Zelenski și ar fi încercat să condiționeze ajutorul militar pentru Ucraina de furnizarea de către Zelenski de informații compromițătoare despre Hunter Biden [fiul actualului președinte – n.trad.].

Dar Zelenski a refuzat. Republicanii, în frunte cu Trump, l-au tot atacat de atunci. Pentru republicanii pro-Trump o răzbunare personală e mai importantă decât lupta pentru libertate din Ucraina.

E interesant de observat cât de mulți republicani au devenit admiratori ai președintelui rus Vladimir Putin. Ei refuză să admită că Putin, iar nu Biden ori Zelenski, e agresorul în Ucraina. La fel de interesant e că acești republicani au adoptat în privința Ucrainei o poziție identică cu a Chinei, dușmanul SUA numărul unu, dacă e să ne luăm după majoritatea republicanilor.

Totodată ei nu reușesc să priceapă că agresiunea lui Putin în Ucraina nu e decât un pas intermediar. Vecinii Rusiei sunt cât se poate de conștienți de istoria de agresiune a Moscovei.

A fost dezamăgitor să-l vezi și pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis [cu șanse mari de a fi candidatul republican la președinția SUA – n.trad.], aderând la curentul anti-Ucraina, dat fiind că după vizita președintelui la Kiev a criticat sprijinul lui Biden pentru Ucraina.

După cum a scris Jonathan Chait în Intelligencer, DeSantis avea „o opțiune între aripa tradițională a partidului, militaristă/internaționalistă/neoconservatoare, și aripa pro-Trump în ascensiune «America Mai Întâi»”, iar „el li s-a alăturat adepților lui Trump”. E o reorientare radicală din partea lui DeSantis, care în 2014-2015 îl încuraja pe președintele Barack Obama să-i trimită Ucrainei arme „defensive și ofensive” după ce Putin invadase Crimeea.

DeSantis pune la îndoială, cu naivitate, nivelul pericolului reprezentat de Rusia pentru SUA și aliații europeni. Totodată, prin faptul că-l învinuiește pe Biden, iar nu pe Putin, pentru invazia Rusiei, el s-a poziționat în tabăra Chinei.

La scurt timp după comentariile lui DeSantis, fostul vicepreședinte Mike Pence i-a dat replica: „nu poate exista loc în conducerea Partidului Republican pentru apologeți ai lui Putin. Poate exista loc doar pentru campioni ai libertății”.

Registration

Aici iti poti reseta parola