Zelenski compară distrugerea orașului Bahmut cu Hiroshima
Zelenski a vizitat locul unde o bombă atomică americană a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, în timp ce poporul său lupta pe linia frontului în Ucraina, pregătindu-se pentru o ofensivă împotriva forțelor invadatoare ale președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce respingea afirmațiile Moscovei potrivit cărora orașul ucrainean cheie Bahmut a căzut, potrivit POLITICO.
Vizita sa surpriză a purtat un sentiment de urgență, în contrast cu programul oarecum relaxant al liderilor G7, unii dintre ei luându-și soțiile în misiune, bucurându-se de ceremonii de ceai și vizitând templele de pe o insulă îndepărtată.
Etapa japoneză a călătoriei lui Zelenski – care l-a dus anterior la o reuniune a Ligii Arabe în Arabia Saudită – a fost cel mai lung zbor al său de la izbucnirea războiului în februarie anul trecut, fiind nevoie de 15 ore de la Jeddah la Hiroshima, survolând în mod curios spațiul aerian chinezesc.
Planurile pentru sosirea sa iminentă erau cunoscute de puțini din Hiroshima atunci când a început vineri summitul G7
În prima zi a reuniunii, mare parte din atenție a fost acordată Chinei – gazda japoneză fiind dornică să găsească un limbaj pentru comunicatul final agreat de toți cu privire la Beijing, cea mai mare amenințare de securitate pentru Tokyo. Franța, în special, a respins ideea unei poziții dure față de China, „atât de mult încât germanii nu au avut nevoie să spună prea multe”, potrivit unui oficial G7 care a vorbit sub protecția anonimatului.
Odată ce textul privind China a fost în cele din urmă convenit – prezentând un mesaj unificat privind eliminarea riscurilor, securitatea economică și combaterea coerciției – liderii G7 și-au întors atenția asupra Ucrainei, în speranța de a-l prezenta pe Zelenski unora dintre omologii lor mai puțin convinși din Sudul Global, dintre care o parte au fost invitați să participe la reuniunea G7 în calitate de „țări partenere”. Președintele francez Emmanuel Macron, de exemplu, i-a spus lui Zelenski că schimburile sale cu acești lideri mai puțin simpatici „pot schimba jocul”.
La câteva ore de la sosirea sa în Japonia, Zelenski a intrat într-o întâlnire cu premierul indian Narendra Modi, un interlocutor-cheie care rămâne în contact strâns cu Putin. Continuarea acordurilor energetice ale Indiei cu Rusia i-a supărat mulți din Occident, deși SUA și UE au fost reticente în a pedepsi sau chiar a critica Delhi, având în vedere alinierea sa strategică cu SUA în ceea ce privește China.
În cadrul întâlnirii, Modi a promis că India va face „tot ce poate” pentru a ajuta la încheierea conflictului din Ucraina:
„Războiul din Ucraina este o problemă importantă pentru întreaga lume”, a spus el. „De asemenea, a avut multe efecte asupra întregii lumi. Dar nu consider că este doar o problemă de economie sau politică. Pentru mine, este o problemă de umanitate”, a adăugat el.
„A fost foarte bine că au avut ocazia să facă schimb de informații în persoană”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat POLITICO, referindu-se la angajamentul lui Zelenski cu liderii din Sudul Global. „El a găsit cuvinte foarte clare și a prezentat un caz foarte puternic de ce Ucraina se opune invadatorului”, a spus ea
„Sper că acest angajament direct va permite o mai bună înțelegere a cât de mult suferă Ucraina și ce ar însemna pentru lume dacă Rusia ar scăpa cu războiul său de agresiune”, a adăugat von der Leyen.