Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zelenski anunță că „Ucraina a învins teroarea iernii!” Cum este situația de pe front
Articole online

Zelenski anunță că „Ucraina a învins teroarea iernii!” Cum este situația de pe front

Zelenski

Zelenski anunță că „Ucraina a învins teroarea iernii!” Cum este situația de pe front

Atacurile artileriei ruse asupra orașelor și satelor din sudul și estul Ucrainei constituie teroare deliberată, a spus el.

„În cea mai mare parte a țării noastre am reușit să asigurăm o securitate relativă, locuitorii nu pot realiza cum este viața oamenilor care trăiesc în zonele de graniță cu Rusia și în sudul țării”, a insistat Zelenski.

Acești oameni s-ar putea să nu fie direct pe linia frontului, dar sunt victimele directe ale războiului.

„Sunt acolo unde Rusia încearcă în mod constant să distrugă tot ce au oamenii, în mod constant – și asta nu este o exagerare”.

Forțele armate ucrainene își concentrează eforturile pentru a restabili securitatea populațiilor care suferă constant de pe urma acestor atacuri rusești, a adăugat el.

„Iarna s-a terminat. A fost foarte grea, fiecare ucrainean a simțit-o. Dar am reușit să furnizăm Ucrainei energie și încălzire”.

Ceva mai devreme, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, declarase:

„A fost frig și întuneric, dar am fost indestructibili (…) Ucraina a învins teroarea iernii”.

Kuleba a estimat că Uniunea Europeană „a câștigat, de asemenea” pentru că „nu a înghețat fără gazul rusesc”, vizat de sancțiuni

Rusia, care era unul dintre principalii furnizori ai Europei, a transmis predicții catastrofale în cazul unei reduceri a aprovizionării.

„Partenerii noștri ne-au stat alături, ajutându-ne”, a punctat Kuleba, adăugând: „Mai este încă un drum lung până la victoria finală. Dar deja știm cum să câștigăm”.

La rândul său, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare, Oleksii Danilov, le-a urat concetățenilor săi o „primă zi fericită a primăverii ucrainene”. „Deci, au reușit sau nu să ne înghețe?”, a ironizat el.

Iarna din Ucraina a fost marcată de o serie lungă de atacuri rusești cu rachete și drone explozive, care au lovit siturile energetice, provocând în mod regulat întreruperi  masive de energie electrică, încălzire și apă curentă. La rândul său, Rusia a anunțat, miercuri, un atac „masiv” cu drone în Crimeea anexată. Cele zece aparate ucrainene trimise în această peninsulă au fost toate neutralizate, a spus armata rusă. Aceasta a fost a doua zi consecutiv în care Moscova raportează un atac cu drone.

Registration

Aici iti poti reseta parola