Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Blinken și Lavrov s-au întâlnit pentru prima oară după invazia Rusiei în Ucraina
Articole online

Blinken și Lavrov s-au întâlnit pentru prima oară după invazia Rusiei în Ucraina

Blinken și Lavrov

Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, și ministrul de externe al Rusiei, Serghei V. Lavrov, au avut o scurtă discuție directă în cursul reuniunii la nivel înalt a Grupului celor 20 de State Industrializate (G 20). Întâlnirea-surpriză a dat de înțeles că biroul lui Blinken speră să continue tratativele cu Moscova, deși se află pe poziții opuse în privința războiului.

Blinken și Lavrov s-au întâlnit pentru prima oară după invazia Rusiei în Ucraina

Joi, șefii diplomațiilor din Statele Unite și Rusia au discutat pentru prima oară față în față după invazia Moscovei din Ucraina, fiind vorba despre o scurtă întrevedere în culisele reuniunii țărilor din cadrul grupului G-20, dominată de tensiunile pe tema războiului.

Întrevederea dintre secretarul de stat Antony J. Blinken și ministrul de externe Serghei V. Lavrov a fost neașteptată și a survenit într-un moment când guvernul rus profită de reuniunea G 20 ca să respingă apelurile vizând încetarea invaziei, acesta acuzând statele occidentale de „șantaj și de lansarea unor amenințări”.

Întrucât războiul Rusiei a intrat în cel de-al doilea an, multe state se arată tot mai îngrijorate de efectele sale economice, mai ales în privința prețurilor în materie de alimente și energie. Printr-un mesaj-video adresat participanților la reuniunea G-20, premierul Indiei, Narendra Modi, care a evitat să critice direct invazia Rusiei, a afirmat că, deși este convins că tensiunile geopolitice se vor afla în centrul discuțiilor, el speră totodată ca diplomații să își concentreze atenția și asupra altor crize la nivel mondial.

Potrivit declarației făcute reporterilor de un înalt oficial al Departamentului de Stat, Blinken i-a prezentat lui Lavrov trei probleme: Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei atâta timp cât va fi necesar. Rusia trebuie să revină în cadrul Noului Acord START vizând controlul armamentului nuclear, din care s-a retras recent, și să-i respecte condițiile, și trebuie să îl elibereze pe Paul Whelan, un cetățean american aflat acum în închisoare.

Potrivit Ministerului rus de Externe, Blinken a fost cel care a cerut să se întâlnească cu Lavrov, ceea ce denotă că Administrația Biden dorește să-și păstreze deschise canalele de comunicație cu Rusia deși, în privința războiului din Ucraina, cele două țări nu se află de aceeași parte a baricadei.

Tot joi, la reuniunea G 20, Blinken a căutat să întărească sprijinul față de Kiev, încercând ca astfel să blocheze tentativele Moscovei de a lansa o nouă ofensivă în estul Ucrainei. În declarații făcute separat în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, el a condamnat Rusia pentru crimele de război comise în Ucraina și pentru ‚reducerea sistematică la tăcere’ a criticilor din țară.

Lavrov a spus că reuniunea G 20, care își încheie lucrările joi, nu va beneficia și de o declarație comună, din cauza neînțelegerilor pe tema războiului. El a acuzat statele occidentale că provoacă un conflict și îl alimentează prin înarmarea Ucrainei.

Registration

Aici iti poti reseta parola