Rusia devine vasalul Chinei
Harry Kazianis, un expert în politica externă a SUA și problemele de securitate națională care implică China, le-a declarat reporterilor ziarului britanicv Daily Express că Rusia „va trebui să devină colonia Chinei” dacă vrea să supraviețuiască după încheierea războiului cu Ucraina. El a spus că sancțiunile impuse țării de Occident vor paraliza economia rusă, ceea ce înseamnă că Putin va fi obligat să vândă materiile prime ale Rusiei către Beijing.
Expertul, care este analist la Centrul de gândire american Center for National Interest, a comparat situația actuală cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. El a explicat că Republica Populară Chineză anterior „a cumpărat cât a putut” din uzinele și fabricile Uniunii Sovietice în acei ani, un „plan” pe care „i-ar plăcea” să-l aplice și acum din nou.
Care sunt interesele Chinei?
Kazianis spune că Xi este dornic să pună „piciorul în Rusia”, și ar putea folosi vulnerabilitatea Rusiei pentru a dobândi tehnologia armelor Moscovei și pentru a-și consolida statutul Chinei pe scena militară mondială.
„Chiar dacă [Putin] și-ar retrage toate trupele din Ucraina astăzi, sancțiunile nu dispar – așa că pentru el, zarul este deja aruncat.
Dacă supraviețuiește, (Rusia) va trebui să devină colonia Chinei în acest moment.
Numai așa va obține sprijinul financiar de care are nevoie pentru a supraviețui. Și nu este un lucru sigur că chinezii vor dori să facă asta. Este o situație foarte proastă.
Cât îi privește pe chinezi, ei au nuymai de profitat din ceea ce se întâmplă acu.
„Este în interesul lor, cu condiția ca războiul să nu devină nuclear. Cred că chinezilor le-ar plăcea să încerce să aibă un punct de sprijin în Rusia cât mai repede posibil – pentru că vorba de resurse de trilioane de dolari.
Ei vizează armată rusă de unde ar vrea să ia toată tehnologia și să o adauge la a lor. Asta au făcut când Uniunea Sovietică s-a prăbușit și de aceea China este superputerea care este acum.
„Au cumpărat cât au putut de la ceea ce a mai rămas din Uniunea Sovietică, iar acum SUA și aliații săi se confruntă cu o armată chineză care a luat toate cele mai bune echipamente sovietice și l-a modernizat.
Întrebarea este dacă China este sau nu de acord să-și asume daunele de reputație pe care colaborarea cu Putin le implică.
„Se pare că nu le pasă de ceea ce crede altcineva, probabil că nu le pasă nici de ceea ce gândesc cetățenii chinezi. Depinde, însă, cât de departe merge acest război. Dacă Putin chiar începe să radă din temelii Kievul și vor exista nenumărate imagini cu oameni morți pe străzi în următoarele trei luni, China și-ar putea regândi planurile”, notează Daily Express.