Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Washingtonul vinde muniție Taiwanului în valoare de 619 milioane de dolari
Articole online

Washingtonul vinde muniție Taiwanului în valoare de 619 milioane de dolari

china și taiwan

Washingtonul vinde muniție Taiwanului în valoare de 619 milioane de dolari

Statele Unite au aprobat vânzarea de muniție către Taiwan în valoare de 619 milioane de dolari de muniție pentru avioanele sale de luptă F-16, a anunțat Pentagonul miercuri. Vânzarea, care riscă să ofenseze Beijingul, include 100 de rachete antiradar de mare viteză AGM-88B (HARM), 200 de rachete aer-aer avansate cu rază medie de acțiune (AMRAAM) AIM-120C-8, precum și lansatoare și rachete pentru exerciții. Vânzarea va consolida „capacitatea Taiwanului de a oferi apărare spațiului aerian, securitate regională și interoperabilitate cu Statele Unite”, a afirmat Pentagonul.

Ea are loc într-un moment în care tensiunile dintre Washington și Beijing sunt maxime, în special în privința Taiwanului, pe care China comunistă amenință să-l ia cu forța într-o zi, pentru că ea consideră insula democratică ca parte a teritoriului său.

SUA încearcă să oprească influența Chinei în regiune

Departamentul de Stat al SUA a indicat separat că vânzarea de arme anunțată de Pentagon este în concordanță cu pozițiile tradiționale ale Statelor Unite cu privire la Beijing și Taipei.

„Sprijinul Statelor Unite pentru Taiwan şi măsurile luate de această țară pentru a-și consolida capacitățile de autoapărare contribuie la menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan și în regiune”, a declarat Departamentul de Stat.

Guvernul taiwanez a salutat prima vânzare de arme anunțată de Statele Unite în acest an și a noua sub președintele Joe Biden.

„În fața expansiunii militare continue a Chinei și a comportamentului provocator, Taiwanul va continua să-și îmbunătățească în mod activ capacitățile de autoapărare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe taiwanez, Jeff Liu.

Beijingul continuă să privească guvernul democratic al insulei ca pe o provocare la adresa regimului său autoritar și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a obține ceea ce dorește. Deși acțiunile Chinei au stârnit temeri legate de un posibil atac chinezesc, armata americană evaluează că o invazie a Taiwanului s-ar dovedi extrem de dificilă pentru armata chineză.

Registration

Aici iti poti reseta parola