Walter Matthau către Barbra Streisand pe platourile de filmare la „Hello, Dolly!”: „N-ai talent nici cât un pârț de molie!”

 

Unul dintre cele mai faimoase filme din istoria cinematografiei, „Hello, Dolly!”, realizat în 1969, a fost în realitate un teatru de război între cele două vedete.

Ostilitatea dintre cele două vedete s-a făcut simțită de la începutul filmărilor: „O fi tu cântăreața în filmul ăsta, dar eu sunt actorul”, a avertizat-o Waltter Matthau, pe atunci în vârstă de 48 de ani și câștigător al unui Oscar, pe Barbra Streisand. Tânăra actriță de numai 26 de ani a zbughit-o în lacrimi la cabină.

A fost doar una dintre numeroasele ieșiri ale lui Matthau pe platourile filmului regizat de Gene Kelly, devenit faimos mai ales după rolul său din „Cântând în ploaie” din 1952.

„Hello, Dolly!”, care a împlinit la sfârșitul anului trecut 50 de ani, a câștigat trei Oscaruri și a avut un succes uriaș de public. Dar filmul a fost la un pas de a fi distrus de aversiunea dintre cei doi protagoniști.

„Intrigile, tensiunea, mâncătoria, minciunile, proasta dispoziție… Foarte dezagreabil”, avea să-și amintească producătorul filmului, Eric Lehman, citat de The Telegraph.

La vremea respectivă, „Hello, Dolly!” a fost cel mai scump musical din istorie, cu un buget de 20 de milioane de dolari. Studiourile 20th Century Fox doreau să reediteze succesele din anii 1960, înregistrate cu „Mary Poppins” și „Sunetul muzicii”.

Fox era convins că găsise formula câștigătoare: pe Broadway, „Hello, Dolly!” fusese un triumf, iar vedetele alese – Matthau și Streisand – erau două din marile nume ale Hollywoodului.

Kelly lucrase cu Matthau în „Ghid pentru un bărbat căsătorit” din 1967 și îl dorea neapărat pentru rolul lui Horace Vandergelder, văduvul bogat care se îndrăgostește de Dolly Gallager Levi.

În versiunea originală de pe Broadway, Dolly era o văduvă coaptă și apetisantă, interpretată de Carol Channing, în vârstă de 44 de ani.

Dar producătorii au dorit-o pe Streisand, o actriță cu oimagine proaspătă, care în rolul din „Funny Girl” din 1968, făcuse furori la Hollywood.

Cu patru zile înainte de începerea turnărilor la „Hello, Dolly!”, un schimb de cuvinte nu a anunțat nimic bun. Matthau și Streisand prezentaseră separat trofeele unora dintre învingători la a 40-a ceremonie a Oscarurilor din aprilie 1968.

Criticul Mattheu Kennedy a relatat discuția lor din seara galei:

Matthau: Coafura asta ți-ai ales-o ca să-i faci pe spectatori să râdă?

Streisand: De ce ești atât de crud? Coafura asta e ultima modă.

Matthau: Mă întrebam dacă ai vrut să fii amuzantă.

Streisand: Ești o persoană foarte dușmănoasă.

Matthau: Nu cred că sunt.