Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 21 noiembrie 1916: Britannic, nava soră a Titanicului, se scufundă în Marea Egee
Articole online

21 noiembrie 1916: Britannic, nava soră a Titanicului, se scufundă în Marea Egee

Brittanic

21 noiembrie 1916: Britannic, nava soră a Titanicului, se scufundă în Marea Egee

În urma dezastrului Titanicului din 14 aprilie 1912, White Star Line a făcut mai multe modificări în construcția navei surori deja planificate. În primul rând, numele a fost schimbat din Gigantic în Britannic (probabil pentru că părea mai umil), iar designul corpului navei a fost modificat pentru a o face mai puțin vulnerabilă la iceberguri. În plus, s-a impus ca la bord să existe suficiente bărci de salvare pentru a găzdui toți pasagerii, ceea ce nu fusese aplicabil în cazul Titanicului.

Vasul de lux de aproape 50.000 de tone, cel mai mare din lume, a fost lansat la apă în 1914, dar a fost rechiziționat la scurt timp după aceea de către guvernul britanic pentru a servi ca navă-spital în timpul Primului Război Mondial. În această calitate, căpitanul Charlie Bartlett a condus Britannic în cinci călătorii de succes, aducând trupele britanice rănite înapoi în Anglia din diferite porturi din întreaga lume.

Pe 21 noiembrie, Britannic se îndrepta să ia mai mulți soldați răniți în apropiere de Golful Atena, când la ora 8:12 a.m., o explozie violentă a zguduit nava.

Căpitanul Bartlett a ordonat închiderea ușilor etanșe și a trimis un semnal de ajutor

Cu toate acestea, explozia reușise deja să inunde șase compartimente întregi – avarii chiar mai mari decât cele care au scufundat Titanicul. Cu toate acestea, Britannic fusese pregătit pentru un astfel de dezastru și ar fi rămas pe linia de plutire, cu excepția a două aspecte critice.

În primul rând, căpitanul Bartlett a decis să încerce să eșueze nava pe insula Kea din apropiere. Acest lucru ar fi putut avea succes, dar, mai devreme, personalul medical al navei deschisese hublourile pentru a aerisi saloanele bolnavilor. Apa s-a revărsat prin hublouri în timp ce Britannic se îndrepta spre Kea. În al doilea rând, dezastrul a fost agravat atunci când o parte din echipaj a încercat să lanseze bărcile de salvare fără ordin. Deoarece nava încă se deplasa cât de repede putea, bărcile au fost aspirate de elice, ucigându-i pe cei aflați la bord.

După 30 de minute, Bartlett și-a dat seama că nava se va scufunda și a ordonat abandonarea ei. Bărcile de salvare au fost lansate și chiar dacă Britannic s-a scufundat la ora 9:07, la mai puțin de o oră de la explozie, aproape 1.100 de persoane au reușit să iasă de pe navă. De fapt, majoritatea celor 30 de persoane care au murit se aflau în bărcile de salvare lansate prematur. În 1976, faimosul explorator oceanic Jacques Cousteau a găsit Britannic-ul întins pe o parte la 400 de metri sub suprafața Mării Egee. Cauza exploziei rămâne necunoscută, dar mulți cred că Britannic a lovit o mină.

Registration

Aici iti poti reseta parola