Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Kievul îl acuză pe liderul Bisericii Ortodoxe că justifică invazia Rusiei
Articole online

Kievul îl acuză pe liderul Bisericii Ortodoxe că justifică invazia Rusiei

Kiev

Kievul îl acuză pe liderul Bisericii Ortodoxe că justifică invazia Rusiei

Anchetatorii ucraineni au percheziționat zilele trecute locuința mitropolitului Pavel Lebed, un lider al Bisericii Ortodoxe, pe care îl acuză că a justificat invazia Rusiei în Ucraina și a incitat la ură interreligioasă.

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a confirmat în weekend că Pavel, care conduce cea mai importantă mănăstire din Ucraina, Lavra Kiev-Pechersk, este suspectat de încălcarea codului penal al țării.

Pavel „în discursurile sale publice a insultat în mod repetat sentimentele religioase ale ucrainenilor, a umilit opiniile credincioșilor de alte confesiuni și a încercat să formeze sentimente ostile față de aceștia”, a declarat SBU, care a publicat, de asemenea, ceea ce susține că sunt interceptări telefonice de la predicile lui Pavel. De asemenea, el „a făcut declarații care au justificat sau negat acțiunile țării agresoare”, potrivit serviciului.

„Astăzi, inamicul încearcă să folosească mediul bisericesc pentru a-și promova propaganda și a diviza societatea ucraineană”, a declarat șeful SBU, Vasyl Malyuk.

Ramura lui Pavel a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost anterior sub controlul clerului de la Moscova, dar și-a declarat independența în luna mai a anului trecut.

Dar Kievul susține că biserica trebuie închisă din cauza legăturilor sale de dinainte de război cu Moscova și a încercat să îl evacueze pe Pavel și pe credincioșii săi din mănăstirea sa.

Pavel a negat acuzațiile, susținând că Kievul nu are niciun temei legal pentru evacuare, potrivit BBC. În timpul unei audieri în instanță, sâmbătă, el a declarat că „nu a fost niciodată de partea agresiunii”, descriind statutul său actual ca fiind „arest la domiciliu”.

SBU a arestat zeci de clerici, acuzându-i de colaborare cu Rusia. Anul trecut, serviciul a efectuat un raid la mănăstirea Lavra și la alte clădiri aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Biserica neagă că există dovezi care să susțină acuzațiile.

Registration

Aici iti poti reseta parola