Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Președintele ucrainean Zelenski a ținut un discurs istoric în Congres, într-un moment crucial al războiului din Ucraina
Articole online

Președintele ucrainean Zelenski a ținut un discurs istoric în Congres, într-un moment crucial al războiului din Ucraina

Biden si Zelenski

Președintele ucrainean Zelenski a ținut un discurs istoric în Congres, într-un moment crucial al războiului din Ucraina

Vestea călătoriei lui Zelenski la Washington, o călătorie riscantă care implică preocupări semnificative în materie de securitate, a apărut marți. Vizita lui Zelenski , care a inclus o întâlnire și o conferință de presă cu președintele Joe Biden, a avut loc la o zi după ce președintele ucrainean s-a întâlnit cu trupele de pe linia frontului într-un oraș pe care Rusia a încercat și nu a reușit să îl captureze timp de luni de zile.

„Mă bucur că v-ați întors”, i-a spus Biden lui Zelenski la Casa Albă, întâmpinându-l pe liderul ucrainean pentru prima dată din septembrie 2021.

„Este o onoare să fiu alături de dvs. în apărarea unită împotriva a ceea ce este un război brutal, care este purtat de (președintele rus Vladimir) Putin”, i-a spus Biden omologului său ucrainean.

„Poporul ucrainean continuă să inspire lumea”, a adăugat Biden. „Vreau să spun asta sincer – nu doar să ne inspire pe noi, ci să inspire lumea cu determinarea lor”.

Zelenski a ținut miercuri seara un discurs emoționant în fața Congresului, mulțumind politicienilor americani pentru asistența și ajutorul acordat anterior, invocând în același timp nevoia țării sale de ajutor militar și financiar suplimentar.

„Banii voștri nu sunt acte de caritate. Este o investiție în securitatea globală și în democrația de care ne ocupăm în cel mai responsabil mod”, a spus el.

Intrând în sala de ședințe a Camerei Reprezentanților în fața unei rare ovații de câteva minute din partea ambelor părți ale culoarului, Zelenski a comparat sfidarea continuă a ucrainenilor cu Bătălia de la Bulge, în care trupele americane și linia aliată au rezistat la ultima ofensivă germană din cel de-al Doilea Război Mondial în condiții de iarnă brutală.

 

„Împotriva tuturor șanselor și a scenariilor sumbre și sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viață, a spus el.
„Și poporul ucrainean va învinge, absolut”, a adăugat Zelenski .

Vizita lui Zelenski are loc în timp ce legislatorii americani discută trimiterea unui ajutor suplimentar Ucrainei

Discursul lui Zelenski a venit după ce președintele ucrainean s-a alăturat lui Biden pentru o conferință de presă comună miercuri după-amiază, în timpul căreia acesta din urmă a reafirmat sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina.

Președintele ucrainean a declarat reporterilor că este recunoscător pentru asistența americană și a subliniat că cele două țări luptă pentru „victoria comună împotriva acestei tiranii”.

„Chiar vreau să câștigăm împreună”, a spus el, înainte de a se corecta. „Nu „vreau”. Îmi pare rău. Sunt sigur”.

Călătoria liderului ucrainean la Washington a avut loc, de asemenea, în contextul în care legislatorii discută un proiect de lege privind cheltuielile masive ale guvernului federal, care include aproximativ 45 de miliarde de dolari în asistență de urgență pentru Ucraina.

Republicanii de top, precum liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, au oferit un sprijin total pentru acordarea de mai mult ajutor Ucrainei. Însă, în ultimele luni, o serie de republicani din Congres și-au exprimat opoziția față de nivelurile de ajutor acordate Kievului de către SUA, invocând preocupări economice.

Senatorul republican Rand Paul din Kentucky i-a atacat pe liderii republicani din Senat pentru că au fost de acord cu ultima tranșă de ajutor pentru Ucraina, deja inclusă în acordul privind cheltuielile de sfârșit de an.

„Nu prea avem bani de trimis Ucrainei. Trebuie să îi împrumutăm din China”, a declarat Paul cu privire la preocupările sale legate de cheltuielile de deficit.

În ceea ce-l privește pe Zelenski, Paul a adoptat o abordare fără menajamente în ceea ce privește oprirea oricărui ajutor suplimentar.

„El se luptă cu un vecin agresiv și îi urăm noroc”, a declarat Paul pentru Insider. „Dar obligația mea este să încerc să păstrez securitatea națională a acestei țări. Și cred că a da bani pe care nu îi avem nu este o modalitate bună de a ne asigura securitatea națională.”

Registration

Aici iti poti reseta parola