Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Vizita lui Yves Montand la București este amânată, diplomatic, din cauza reprimării revoluției anti-comuniste din Ungaria. Documente în articol
Articole online

Vizita lui Yves Montand la București este amânată, diplomatic, din cauza reprimării revoluției anti-comuniste din Ungaria. Documente în articol

Directorul Agenției Literare și Artistice Pariziene semna, la 14 noiembrie 1956, o adresă către vicepreședintele Comitetului pentru Relații Culturale cu Străinătatea, transmisă prin intermediul Ambasadei R.P. Române la Paris, prin care era semnalata anularea turneului pe care celebrul cântăreț și actor francez Yves Montand ar fi urmat să îl efectueze în România, ca etapă a unui turneu în țările din lagărul comunist.

Un alt aspect remarcabil este faptul că recitalul susţinut de Yves Montand la Sala Floreasca pe 22 februarie 1957 a fost înregistrat de Televiziunea Română, care începuse să emită experimental în 1956, iar un an mai târziu avea program regulat.

Concertul lui Yves Montand a constituit astfel prima transmisie din exteriorul studiourilor de televiziune,  aflate pe atunci în clădirea unei foste fabrici de glucoză de pe strada Molière din Floreasca.

Carul de reportaj era unul rusesc, tehnicienii fiind atât ruşi, cât şi români. S-au făcut repetiţii înainte de recital, Yves Montand explicându-le operatorilor cum să-l filmeze, asumându-şi, cu răbdare, şi ipostaza de regizor.

Următoarea transmisie cu car de reportaj a Televiziunii Române va avea loc abia în toamna anului 1958, odată cu cea dintâi ediţie a Festivalului „George Enescu”, desfăşurată la Ateneu, despre care ați putut afla mai multe și pe pagina noastră !

În tradiția vizitelor organizate de autoritățile comuniste, vedeta a făcut și o vizită de lucru la Fabrica de confecții „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, unde s-a întreținut cu angajații și a susținut un mic recital în sala de festivități.

Mai târziu, Yves Montand avea să scrie: „Les évènements de 1956-57 signifient pour moi la perte de la foi. J’entame une longue marche en moi-même. Je continue d’espérer. Je ne crois plus” („Evenimentele din 1956-1957 semnifică pentru mine pierderea credinței. Încep un lung drum către mine însumi. Continui să sper, însă nu mai cred”) …

 

Sursa: Pagina de Facebook a Arhivelor Diplomatice ale MAE

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola